Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Judoleraar veroordeeld voor ontucht met leerlingen

Home

Van een onzer verslaggevers BREDA - De rechtbank in Breda heeft gisteren judoleraar Peter Ooms veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk voor ontucht met een aantal leerlingen. Tegen de sportinstructeur was eerder 180 uur dienstverlening en een vergoeding van immateriële kosten van 2 000 gulden geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat Ooms twee van zijn pupillen, de judoka's Irene de Kok en Monique van der Lee, heeft aangerand. Tegenover de ontkenning van de verdachte stonden volgens de rechtbank getuigenissen en gedetailleerde verklaringen met betrekking tot tijd en plaats van de ontucht, zoals een hotelkamer in München. De ontucht heeft plaatsgevonden van 1987 tot eind 1993.

De rechtbank kwam tot een voorwaardelijke straf omdat Ooms zowel privé als zakelijk al het nodige had geleden. Ook staat niet vast dat hij weer jeugdtrainingen gaat geven. Volgens de rechtbank volgt uit de verklaringen van De Kok en Van der Lee dat Ooms ook andere, jeugdiger pupillen, onzedelijk heeft betast.

In zijn vonnis zei rechter W. van den Berg dat de slachtoffers zich “een en ander moesten laten welgevallen, omdat zij zich niet teweer konden stellen”. Volgens de rechter hebben de vrouwen de betastingen van borsten en vagina ondergaan in een mengeling van verbazing en angst. “Dergelijke trainingen om een ideaal op wereldniveau te bereiken, leiden vaak tot een isolement. Van deze situatie maakte Ooms misbruik en ook van het psychisch overwicht dat hij had.”

Volgens Ooms was er sprake van een complot tegen hem om zijn macht binnen de judobond te breken. De rechter vond dat minder van belang. “Al zou de complottheorie op waarheid berusten, dan doet dat nog niets af aan de geloofwaardigheid van de verhalen over de ontucht. Bovendien zijn er ook verklaringen van mensen bij die niets te maken hebben met de slechte verhoudingen binnen de judobond”, aldus de rechter.

Deel dit artikel