Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Judoka's klagen trainer Ooms aan

Home

TILBURG (ANP) - Drie vrouwelijke judoka's hebben gisteren bij de tuchtcommissie van de judobond een aanklacht ingediend tegen trainer Peter Ooms. In een schriftelijke verklaring, voorgelezen in het RTL-programma Barend en Van Dorp, zeggen Anita Staps, Irene de Kok en Monique van der Lee dat Ooms zich onder andere schuldig maakte aan ongewenste aanrakingen.

Met de verklaring is een einde gekomen aan de geruchten die de laatste weken de kop opstaken over ongewenste intimiteiten. Ooms is voor commentaar onbereikbaar. Hij is op vakantie. De sportschoolhouder uit Tilburg had met de drie vrouwen een speciale band. Met elk van hen haalde hij de wereldtitel. Staps in 1980, De Kok in 1986 en 1987 en Van der Lee vorig jaar in Japan. De drie, van wie Staps en De Kok inmiddels zijn gestopt, wensten niet persoonlijk in te gaan op de aanklacht.

Volgens Jan Loorbach van het NOCNSF kreeg hij twee maanden geleden voor het eerst te maken met de aanklacht. Van der Lee had ook tegenover psycholoog Jan Looman duidelijk gemaakt dat Ooms zich schuldig maakte aan ongewenste intimiteiten. In de verklaring noemt het drietal Ooms een persoon die volledige gehoorzaamheid eist van een judoka waarbij hij of zij zich niet bezig kan houden met andere mensen.

Van der Lee verbrak onlangs de band met de Tilburger. De zwaargewicht gaf geen verklaring, alleen dat ze van zienswijze verschilde met haar trainer. Van der Lee bleef echter bij sportinstituut Ooms.

De letterlijke tekst van de verklaring luidt: “Anita Staps, Irene de Kok en Monique van der Lee, drie (ex-)judoka's die in het verleden zijn gecoached door Peter Ooms van Sportinstituut Ooms in Tilburg, hebben besloten gezamenlijk een klacht in te dienen bij de tuchtcommissie van de Judo Bond over de omgang van Ooms met zijn pupillen. De judoka's hebben daarin een gelijksoortige ervaring. De klacht betreft dan ook het feit dat Ooms relaties aangaat met zijn pupillen op een manier die zij onaanvaardbaar vinden. Steeds opnieuw zijn door Ooms relaties met zeer jeugdige pupillen aangegaan, die zijn gestart binnen het judo. Door hem werd vervolgens volledige gehoorzaamheid geëist aan zijn manier van werken. Ook werd voortdurend duidelijk gemaakt dat de judoka zich niet bezig mocht houden met andere mensen en zich niet mocht laten beïnvloeden door andere mensen. Binnen de relatie die zo ontstond was sprake van vormen van ongewenste aanrakingen die per pupil verschilden in ernst en omvang.”

“De drie (ex-)judoka's willen met deze verklaring helderheid geven over geruchten die ook in relatie tot hen binnen de judowereld en daarbuiten de ronde doen. Hun streven is erop gericht om zoveel mogelijk speculaties en verdere ongenuanceerde berichtgeving te voorkomen, tegen te gaan en zo mogelijk te stoppen. Ze hebben besloten op geen andere manier naar buiten te treden dan via deze persverklaring en/of geheel op eigen initiatief waarbij zij hun eigen platform kiezen.”

Deel dit artikel