Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Journalisten in Bosnië vaak bedreigd met ontslag of dood

Home

Eric Brassem

Journalisten in Bosnië staan steeds vaker bloot aan ernstige bedreigingen. Press Now, dat opkomt voor media in conflictgebieden als Bosnië, luidt de noodklok.

Vildana Selimbegovic is hoofdredacteur van Oslobodjenje, een Bosnische krant die probeert kritisch te zijn zonder aanzien des persoons, en niet te schrijven vanuit het perspectief van een van de drie grootste bevolkingsgroepen in Bosnië – Serviërs, Bosniakken (moslims) en Kroaten.

Naast hoofdredacteur is ze ook islamofoob. Dat schrijft althans de concurrerende krant Dnevni Avaz, en dat zegt ook ’s lands islamitische leider, groot-moefti Mustafa Ceric, die nauwe banden met die krant heeft. In moskeeën is Selimbegovic in vrijdagpreken neergezet als iemand die ’de islam haat’, en als een kind uit een gemengd huwelijk (verdacht!) die de genocide van Srebrenica ontkent.

Ze is vaker in haar carrière met de dood bedreigd, vertelt ze. Bijvoorbeeld omdat ze niet alleen schreef over oorlogsmisdaden tegen Bosniakken, maar ook over misdaden die Bosniakken hebben begaan tegen Serviërs of Kroaten. De jongste golf haatmails begon een paar maanden geleden, nadat ze een kritisch verhaal had gepubliceerd over het miljoenen verslindende nieuwe islamitisch hoofdkwartier in Sarajevo.

„In die mails werd niet alleen ik, maar ook mijn familie met ’dood’ en ’liquidatie’ bedreigd”, vertelt Selimbegovic aan de telefoon. De politie heeft de zaak in onderzoek, en bood aan haar te beschermen. „Dat heb ik geweigerd. Ik vind dat een journalist die door agenten wordt bewaakt zijn werk niet kan doen.”

Bakir Hadziomerovic en zijn gezin staan wel 24 uur per dag onder politiebewaking, al twee jaar lang. Hadziomerovic is hoofdredacteur van het populaire ’60 Minuten’ op de Bosnische televisie. Dat programma bericht veel over corruptiezaken, en probeert mensen die het daarvan verdenkt voor de camera te krijgen.

Het gaat vaak om hooggeplaatste politici, zoals de Bosnisch-Servische premier Milorad Dodik, tegen wie een juridisch onderzoek loopt wegens verduistering van miljoenen. „Dodik heeft twee keer publiekelijk gezegd dat hij me bewusteloos slaat als hij me tegenkomt. Maar we zijn van alle kanten aangevallen: als anti-moslim, anti-Servisch, communistisch, islamofoob, moedjahedien-strijders”, vertelt Hadziomerovic in een interview dat Press Now-medewerker Zoran Djukanovic met hem hield. Djukanovic interviewde vorige maand vijf prominente Bosnische journalisten, die vertellen over de moeilijkheden die ze ondervinden – soms van hun eigen bazen.

Een van hen, Duska Jurisic, hoofdredacteur bij de Bosnische televisie, is net ontslagen. „Ik heb twee dagen geleden te horen gekregen dat ik kan vertrekken, wegens ’miscommunicatie’”, vertelt Jurisic per telefoon.

Ook zij denkt slachtoffer te zijn van een campagne wegens kritische berichtgeving over corruptie bij moslim-politici en zakenlui. „We hebben bericht over vuile zaken in de energiesector, de telecommunicatie en banken. Een maand geleden bezocht een delegatie politici het management, dat gevraagd werd: ’Zijn jullie voor of tegen ons?”

De directie, die benoemd wordt door de politieke partijen, is kennelijk gezwicht voor de druk, denkt Jurisic. Helemaal zeker weet ze het nog niet. „Ik moet nu ophangen, want ik moet zo naar een vergadering van de directie. Die vergadert of mijn ontslag wel volgens de regels was. Mijn directe collega’s zijn geschokt over mijn ontslag. Ik ga er zo naar toe, maar ik heb weinig hoop.”Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie