Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Journaliste ontvlucht Nigeria wegens fatwa

Home

LAGOS - De Nigeriaanse journaliste die het artikel over de Miss World-verkiezing schreef dat aanleiding was voor bloedige religieuze onlusten in het noorden van Nigeria, is het land ontvlucht nadat een deelstaatregering een fatwa tegen haar had uitgesproken.

Dit hebben de collega's van de journaliste, Isioma Daniel, van de krant ThisDay gisteren bevestigd. De centrale regering van Nigeria heeft de fatwa van de noordelijke deelstaat Zamfara inmiddels verworpen. In de fatwa, die in samenspraak met islamitische geestelijken werd opgesteld, worden moslims opgeroepen Daniel te vermoorden.

Daniel schreef op 16 november dat de profeet Mohammed geen problemen zou hebben gehad met de Miss World-verkiezing die in Nigeria zou worden gehouden, en dat Mohammed mogelijk zelfs in het huwelijk zou zijn getreden met een van de deelneemsters. Moslims in de stad Kaduna ontstaken in woede over dit 'godslasterlijke' artikel. Zij gingen de straat op en vielen willekeurige christenen aan. Bij de rellen die de dagen daarop uitbraken vielen zeker 215 doden. Het evenement moest verplaatst worden naar Londen.

Een woordvoerder van de deelstaat Zamfara zei gisteren dat de islam hoe dan ook de doodstraf stelt op belediging van de profeet. De fatwa, officieel een 'juridisch advies', werd uitgesproken op een bijeenkomst van religieuze leiders en afgezanten van de deelstaatsregering in Gusau, de hoofdstad van Zamfara.

Deel dit artikel