Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jordaniër doodt 7 Israëlische meisjes

Home

NAHARAIM (AP, AFP, Reuter) - De Jordaanse koning Hoessein heeft zich gisteren verweerd tegen aantijgingen van Israëlische ministers. Ze verwijten hem medeverantwoordelijkheid voor het bloedbad dat een Jordaanse soldaat gisteren aanrichtte onder Israëlische schoolmeisjes.

Op de grens met Israël schoot een Jordaanse militair zeven meisjes dood, die een schoolreisje maakten naar de joodse enclave Naharaim op Jordaans gebied. Zes meisjes raakten gewond. Volgens de Israëlische televisie schoot de 22-jarige militair eerst een collega neer, met wie hij in een jeep zat. Na het controleren van de identiteispapieren van zo'n 80 meisjes in de leeftijd van 13 en 14 jaar, begon de soldaat te schieten. Toen de meisjes wegvluchtten rende hij hen schietend achterna.

De motieven van de dader waren onduidelijk. Jordaanse militairen zeiden dat hij geestelijk labiel was. De Israëlische minister van buitenlandse zaken, David Levi, suggereerde echter een verband met een recente waarschuwing van koning Hoessein dat het Israëlische beleid kan leiden tot een “een poel van bloedvergieten en rampen”. Volgens Levi heeft Hoessein hiermee mogelijk een sfeer geschapen die “dit soort tragische daden” mogelijk maakte.

Koning Hoessein reageerde ontzet op het nieuws van de moorden, maar verdedigde zijn waarschuwing. “Toen ik een paar dagen geleden voor het gevaar van de mogelijkheid van geweld waarschuwde, dacht ik helemaal niet aan zoiets als dit”, aldus de koning, die vooral kwaad op Israël is vanwege de voorgenomen bouw van een joodse wijk in Oost-Jeruzalem. In verband met het drama brak Hoessein een bezoek aan Spanje af.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren met overgrote meerderheid een resolutie aangenomen waarin Israël wordt opgeroepen af te zien van de bouw van de joodse wijk in het Arabische Oost-Jeruzalem en andere activiteiten die “negatieve gevolgen” hebben voor de vrede in het Midden-Oosten.

Deel dit artikel