Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jonge smartlapzangers in finale met 'De vergeten verjaardag'

Home

IMCO LANTING

Meer info over de Nederlandse smartlappenfinale en de Internationale versie: 030-2341102.

Tim (14) uit Haarlem vindt smartlappen ook eigenlijk niks. Toch staat hij maandag met z'n vriendje Thierry (13) in de finale van de landelijke smartlappenwedstrijd, die is georganiseerd door de K. L. Poll-stichting. Hun - zelfgeschreven - liedje heet Jesse. Jesse is een jongen uit klas 2a die wordt neergestoken door iemand uit 2b (niet echt gebeurd). Tim had het nummer in tien minuten geschreven. De muziek was in een uurtje klaar. Tim: “Ik hou helemaal niet van smartlappen. Geef mij maar rap. Dat jankerige gedoe. Gordon bijvoorbeeld met 'Kon ik maar even bij je zijn'. Nou, huil, huil, huil. Maar het is fantastisch om dat soort liedjes zelf te zingen. Je kunt veel meer met je stem dan met gewone liedjes ze zijn veel emotioneler.”

Hedda (16) uit Utrecht zong met haar vriendin Marieke (16) altijd al bandjes vol met zielige liedjes. Met hun eigen nummer 'De vergeten verjaardag' staan ze maandagavond voor het eerst voor publiek.

Volgens Mohammed (24) van de Marokkaanse berbergroep Imatlaa bestaan smartlappen overal, ook in Marokko. Mohammed: “Het enige is, dat er geen Marokkaanse vertaling bestaat voor smartlap. Maar als een liedje treurig is en je brengt het heel dramatisch, dan is dat toch hetzelfde als een smartlap?” Morgenavond zingt hij in Utrecht in de finale van het Internationale Smartlappen Festival, georganiseerd door Intercultureel Theater Rasa. Hun liedje heet Inaj mindamassagssag (Vertel me wat ik je misdaan heb). Hij vindt het 'natuurlijk leuk' om dramatische liefdesliedjes te zingen, toch denkt hij dat Marokkanen liever luisteren naar teksten over maatschappelijke onderwerpen. “Omdat mensen in Marokko het meestal moeilijker hebben dan Nederlanders”, denkt Mohammed. Naast de Marokkanen doen ook jongeren uit Rusland, China, Turkije en Somalië mee.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie