Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jonge Democraten: weg met Van Mierlo

Home

BIJDRAGE: DILLIAN HOS

Op belangrijke momenten voor de partij was hij er niet. Ooit had hij elan en charisma maar die tijd is voorbij. Hans van Mierlo mag dus niet aanblijven tot zijn tachtigste en dient als partijleider te worden vervangen door minister van economische zaken Hans Wijers.

Aldus de Jonge Democraten. De politieke jongerenorganisatie die is gelieerd aan D66, gooide zaterdag de knuppel in het hoenderhok. Wat D66-voorzitter Tom Kok kan, kunnen wij ook, dachten de democraten. Kok zei deze week in een interview met Vrij Nederland dat Van Mierlo wat hem betreft opnieuw de D66-lijst gaat trekken.

Daar denken de jonge geestverwanten beduidend anders over. In een fax verkiezen zij Hans Wijers. “We hebben grote bedenkingen bij het aanblijven van Hans van Mierlo als partijleider. Op bepaalde momenten in deze kabinetsperiode heeft hij het laten afweten, terwijl de partij om leiding vroeg.”

Persvoorlichter Fatih Lektemür van de Jonge Democraten noemt het IRT-debat als voorbeeld. D66-minister Sorgdrager van justitie moest na een motie van de D66-fractie expliciet om het vertrouwen vragen. Lektemür: “Daar heeft Van Mierlo te weinig leiding aan gegeven. Als hij de zaak beter in de hand had gehad, was dat niet gebeurd.”

Waar Kok constateerde dat Van Mierlo allerminst een vermoeide indruk maakt, prijzen de Jonge Democraten Wijers om zijn “elan, charisma en jonge uitstraling. Dit zijn kenmerken waaraan Hans van Mierlo zelf ooit heeft voldaan, maar die hij de laatste tijd node ontbeert”. Van Mierlo moet de eer maar aan zichzelf houden. “Hij heeft zijn tijd wat dat betreft gehad”, constateert Lektemür.

Volgens de Jonge Democraten is het voor de partij beter wanneer jongeren meer kansen krijgen. Men vindt voorzitter Kok dan ook inconsequent. Kok wil vernieuwing, maar ook wil hij “Van Mierlo laten aanblijven tot zijn tachtigste.”

Lektemür erkent dat de fax wel hard van toon is. “Maar wij vinden dat hij een aantal dingen mist. Hij hoeft ook niet weg, hij mag best aanblijven als minister van buitenlandse zaken, maar het is beter als Wijers partijleider wordt.”

“Ik moet zeggen dat we zaterdag wel even geaarzeld hebben of we de fax zouden versturen, gezien wat er is gebeurd met zijn schoonmoeder.” Juist zaterdag werd bekend dat de schoonmoeder van Van Mierlo vrijdag is overleden, vermoedelijk als gevolg van een misdrijf. Lektemür: “Maar we vonden dat je politiek en privé gescheiden moet houden. In die persoonlijke kwestie mag hij op onze sympathie rekenen.”

Deel dit artikel