Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jonathan voelde zich Israëliër

Home

door Inez Polak

Donderdagmiddag, enkele uren na de aanslag op de bus in Tel Aviv, deelde de Israëlische tv mee dat er nog een aanslag was geweest, bij de grens met Gaza. 'Ernstig', luidde de kwalificatie.

Maar volgens goed gebruik wordt eerst de familie op de hoogte gebracht voor 'het nieuws' officieel wordt vrijgegeven, al valt het via de kabel op alle buitenlandse zenders te beluisteren. Ditmaal duurde dat lang, doorgaans een teken dat de familie moeilijk te bereiken is. 's Nachts volgde de mededeling: 'Een van de gesneuvelden is sergeant-majoor Jonathan Vermeulen, 29 jaar oud. Zijn ouders wonen in Nederland.'

Vier jaar was Jonathan toen zijn ouders besloten naar Israël te verhuizen, naar de christelijke nederzetting Nes Amim in het noorden, bij de grens met Libanon. Ze kwamen uit overtuiging, uit solidariteit met de Joodse staat. Na een paar jaar besloten ze de vrij gesloten gemeenschap te verlaten, ze verhuisden naar het stadje Naharia om meer temidden van de Israëliërs te leven.

,,Jonathan voelde zich Israëliër'', vertelt zijn vriendin Aja. ,,Ook toen zijn ouders in 1992 terugkeerden, besloot hij te blijven. Hij vroeg zelfs speciale toestemming van de koningin om in Israël in het leger te mogen dienen.'' Die toestemming is nodig om niet het Nederlandse staatsburgerschap te verliezen. Na het leger koos hij voor de speciale terreurbestrijdingseenheid van de politie. Jonathan werd explosievenexpert. De afgelopen twee jaar diende hij bij de Gazastrook. Elke ochtend reed hij op zijn motor naar zijn 'werk'.

,,Diep van binnen vreesde hij natuurlijk wel, maar tegen ons zei hij altijd dat het allemaal in orde was, dat ze goed beschermd waren'', zegt Aja.

Donderdag ontdekte Jonathan bij het elektronische grenshek een bom. Hij liep er met zijn collega, een immigrant uit Ethiopië, op af. Het was een valstrik. Terwijl ze de bom onschadelijk maakten, ontplofte een tweede bom. Jonathan was op slag dood.

De aanslag is opgeëist door de islamitische Jihad. In de Gazastrook kwam gisteren een Palestijnse agent om bij een vuurgevecht met Israëlische soldaten.

Deel dit artikel