Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Johannes Paulus II zalig verklaard voor afgeladen Sint Pietersplein

Home

Emma van der Wateren

Paus Benedictus XVI leidt de mis voor de zaligverklaring van paus Johannes Paulus. © ap

De overleden paus Johannes Paulus II is vandaag een stap dichterbij heiligheid gekomen. 'Vanaf nu zal Johannes Paulus 'zalig' worden genoemd', verklaarde zijn voorganger paus Benedictus XVI voor de Sint Pieter in Rome. Het is nog nooit voorgekomen dat een paus zijn voorganger zalig heeft verklaard.

Honderdduizenden mensen juichten voor de zaligverklaring, de grootste menigte sinds de begrafenis van de paus. Het Sint Pietersplein was afgeladen tot de rivier de Tiber, meer dan een halve kilometer verderop. Het publiek droeg vlaggen en zong liederen. Iemand had een kleed mee met de afbeelding van Johannes Paulus in wit en goud. Velen hadden de nacht ervoor op het plein gekampeerd. Een groot deel van het publiek kwam uit Polen, waar Johannes Paulus geboren is.

De nu zalige paus was hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk van van oktober 1978 tot en met begin april 2005. De zaligverklaring werd mogelijk, nadat de paus had erkend dat een Franse kloosterzuster, Marie Simon-Pierre, in juni 2005 op onverklaarbare wijze van de ziekte van Parkinson genas, nadat zij Johannes Paulus om hulp had gevraagd. Hij leed ook aan die ziekte. De Franse zuster was bij de zaligverklaring aanwezig. Om heilig verklaard te worden moet er nog een wonder toegeschreven worden aan Johannes Paulus.

De Poolse toeschouwer Janusc Skibinski (40) heeft met zijn familie 29 uur uur gereden om vandaag op het Sint Pietersplein te kunnen zijn. 'We waren bij zijn begrafenis en we moesten er gewoon bij zijn voor zijn zaligverklaring', aldus Skibinski.

Namens de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk was kardinaal Ad Simonis, in 1985 door Johannes Paulus II tot kardinaal benoemd, getuige van de zaligverklaring. De Nederlandse regering werd vertegenwoordigd door minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken.

Ook aanwezig was de omstreden Zimbabwaanse president Robert Mugabe. De 87-jarige autoritaire president maakte gebruik van een uitzonderingsbepaling in het reisverbod dat hem door de Europese Unie is opgelegd wegens schendingen van de mensenrechten. Hij reisde naar een land (Vaticaanstad) dat geen lid is van de EU, waardoor er volgens Italië geen reden is om in te grijpen.

Voorafgaand aan de zaligverklaring las kardinaal Agostino Vallini, die als vicaris namens de paus het bisdom Rome bestuurt, een levensbeschrijving van Johannes Paulus voor, die als Karol Wojtyla in 1920 in de Zuid-Poolse plaats Wadowice werd geboren. Hij herinnerde er onder meer aan dat Wojtyla een sterk en moedig man van het geloof was. Als aartsbisschop van Krakau was hij 'geliefd bij de mensen in het bisdom, maar werd hij gevreesd door de mensen die hem als tegenstander zagen'. Vallini herinnerde aan de meer dan honderd reizen buiten Italië die Johannes Paulus maakte om het geloof te verkondigen. Ondanks de aanslag die in 1981 bijna tot zijn dood leidde, en de ziekte die hem de laatste jaren van zijn leven trof, hield hij altijd de horizon van de hoop in het vizier, zei Vallini.

Sceptici opperen dat het Vaticaan de ooit zo populaire superpaus JP II nu inzet om het geschonden aanzien van de kerk wat op te krikken. De Poolse paus, die als geen ander de media inzette voor de katholieke zaak, zou na zijn dood ook dit wonder moeten verrichten en de publieke opinie eens wat positieve gedachten laten krijgen bij het woord 'katholiek'.

Lees verder na de advertentie
De wonderbaarlijk genezen zuster Marie Simon-Pierre (rechts) en haar zus Tobiana houden een reliek vast met het bloed van Johannes Paulus. © ap

Deel dit artikel