Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Job Cohen: Angst in PvdA door Breivik

Home

Van onze redactie politiek

PvdA-prominenten Wouter Bos, Wim Kok en Job Cohen (VLNR) tijdens de viering van het 65-jarige bestaan van de sociaaldemocraten eerder dit jaar. © ANP
Update

PvdA-leider Job Cohen zegt dat de slachtpartij die de Noor Breivik aanrichtte onder sociaal-democratische jongeren in Noorwegen angst heeft veroorzaakt in de PvdA.

"Partijgenoten vragen zich toch af of zoiets ook in Nederland kan gebeuren. Niemand had toch voor mogelijk gehouden dat in een rijk en politiek redelijk evenwichtig land als Noorwegen zo'n nietsontziende, moorddadige aanslag had kunnen plaatsvinden. Je denkt er toch over na of zoiets hier kan gebeuren", zegt hij in een interview met Trouw over de gevolgen van de aanslagen van 11 september, zondag tien jaar geleden.

De haat van Anders Breivik tegen de sociaal-democraten en de uiteindelijk moordpartij heeft Cohen 'diep getroffen'. "Vergis je niet hoeveel angst dit bij veel sociaal-democraten en andere linkse politici teweeg heeft gebracht. Dat is een treurig gevoel, je werkt aan de samenleving, om mensen te verbinden en te helpen. Die haat - het is allemaal de schuld van sociaal-democraten - dat vind ik verknipt. Het bevestigt bij mij wel dat extremisten overal zijn. De moordenaar van Pim Fortuyn was een linkse activist, de moordenaar van Theo van Gogh een moslim-terrorist, Breivik weer een conservatieve radicaal. Het zit 'm dus niet in de religies, het zit in het extremisme dat sommige mensen aanhangen."

Volgens Cohen is het goed dat Geert Wilders de onderstroom in de samenleving een stem heeft gegeven en dat de wollen deken van het integratiedebat is afgetrokken. "Alleen, aan de andere kant, wordt het debat niet door hem (Geert Wilders, red) gevoerd. Het zijn statements, debatten gaat hij uit de weg. Roepen dat er sprake is van massa-immigratie, wat niet waar is. Dat de immigratie de schuld van links is: pertinente onzin. Het waren de werkgevers die om buitenlandse arbeidskrachten vroegen. Sterker, wij hebben er nog voor gewaarschuwd. Tofik Dibi van GroenLinks vraagt een debat aan over xenofobie, de PVV doet niet mee."

Deel dit artikel