Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jo van Marle 1925 - 1995

Home

ZWOLLE (ANP) - Samen met zijn Belgische collega Michel d'Hooghe kreeg Jo van Marle het voor elkaar de Europese titelstrijd voetbal in het jaar 2000 gezamenlijk door de lage landen te laten organiseren. Het behoorde tot één van zijn sterkste staaltjes uit een bestuursloopbaan van 35 jaar bij de KNVB.

Het EK als afscheid en hoogtepunt, Jo van Marle heeft het niet mogen meemaken. Gisteren overleed hij op 70-jarige leeftijd. Hij was dertien jaar voorzitter van de bond, tot het laatst penningmeester van de UEFA. Hij behoort tot het selecte gezelschap van vijf ereleden dat de KNVB kent.

Jo van Marle was vooral een man van de vergadertafel. “Sommige mensen vinden het prachtig om te vissen, ik geniet van een goede vergadering”, was één van zijn bekendere uitspraken. Waarschijnlijk had hij vroeger bij ZAC een zelden vertoonde dubbelfunctie. Rechtsback van het eerste elftal, voorzitter van de club.

Van Marle had het in zich op te klimmen tot de hoogste trede van de bestuurlijke ladder. In 1989 schoof Jacques Georges hem naar voren geschoven als zijn opvolger als voorzitter van de UEFA. Mede wegens gezondheidsredenen, een jaar eerder kreeg hij een hartinfarct, wees hij het aanbod af. Echter ook omdat hij de voorkeur gaf aan de dubbelfunctie van voorzitter van de Nederlandse bond en penningsmeester van de Europese voetbalunie.

De functies die de voormalig directeur van het Economisch Technologisch Instituut Overijssel in de sport bekleedde zijn welhaast te veel om op te noemen. Lid bondsvergadering, lid sectiebestuur zondagamateurvoetbal, voorzitter keuzecommissie Nederlands Amateurelftal, voorzitter sectiebestuur amateurvoetbal, voorzitter KNVB. In die laatste hoedanigheid trad hij in 1993 terug, ten faveure van Jo Sprengers.

Van Marle stond bekend als een standvastig, helder denkend en onafhankelijk bestuurder. Aan dikdoenerij in de trendy-wereld deed hij nooit mee. Van Marle was wars van toeters en bellen. Hij was gewoon bestuurder, weliswaar in hart en nieren. “Ze mogen mij best een bobo noemen. Als het maar in de positieve zin van het woord is.”

Erelid en bondsridder van de KNVB, ridder en bondsridder in de Orde van Oranje Nassau. Zelden eerder kreeg iemand in de sportwereld zoveel onderscheidingen als Van Marle. Zelf is hij daarover altijd bescheiden gebleven. “Waar ter wereld je ook bent, overal kent men drie namen. Lo Brunt, Leo Horn en Johan Cruijff. Van Jo van Marle heeft nog nooit iemand gehoord”, zei hij in een jublileuminterview, vijf jaar geleden op 65-jarige leeftijd.

Deel dit artikel