Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jeugdhotel in nazivakantieoord

Home

Henny de Lange

Het nazivakantieoord Prora op het Duitse eiland Rügen ligt er al jarenlang vervallen bij. Rotterdamse architecten gaan een deel ervan verbouwen tot jeugdhotel. ’Een fascinerende opdracht.’

Het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill gaat een deel van het vervallen nazi- vakantieoord ’Kraft durch Freude Seebad Prora’ op het Duitse eiland Rügen verbouwen tot een jeugdhotel met 700 bedden.

„Het is geen prestigieus project en het budget is laag. Maar het is wel een fascinerende opdracht, omdat het complex doordrenkt is van geschiedenis”, zegt Oliver Thill van het architectenbureau.

Met de bouw van het enorme complex met appartementenblokken met een totale lengte van 4,5 kilometer, een evenementenhal, sportgebouwen en een aanlegsteiger voor cruiseschepen, werd in 1936 begonnen, tijdens de hoogtijdagen van Adolf Hitler. Opdrachtgever was het bureau voor nazirecreatie Kraft durch Freude. Tienduizend kamers, allemaal met zeezicht, kwamen er in de bouwblokken en ze waren bedoeld voor de gewone mensen.

In de visie van Kraft durch Freude kweekte je met een vakantie aan zee een sterk en gezond volk. Maar tegen de tijd dat de eerste vakantiegangers er terecht konden, brak de Tweede Wereldoorlog uit. In de oorlog is er nog wel aan gebouwd, maar het complex is nooit helemaal voltooid. Zo werden pas na 1945 de kozijnen geplaatst. Wel deed Prora in de oorlog geruime tijd dienst als militair hospitaal. Ook de slachtoffers van het bombardement op Hamburg in 1943 werden er verpleegd.

Na de oorlog nam het DDR-leger het complex in gebruik als kazerne. Sinds de val van de Berlijnse Muur in 1989 staat het leeg en is het grotendeels in verval geraakt. Een klein deel van het complex is in gebruik als ateliers voor kunstenaars.

Met Europese subsidies zal Prora de komende jaren worden verbouwd tot een commercieel vakantieoord. Het Rotterdamse architectenbureau neemt daarvan slechts een klein deel, ongeveer 8 procent, voor zijn rekening. Volgens Oliver Thill krijgt het toekomstige jeugdhotel een sobere en doelmatige uitstraling, niet alleen omdat de budgetten laag zijn, maar ook omdat de architecten de uitstraling en oorspronkelijke bestemming – betaalbaar massatoerisme – van het complex zo min mogelijk willen aantasten.

De architectuur van Prora wordt altijd gezien als een exponent van de bombastische en groteske bouwstijl van Albert Speer, de architect van het Derde Rijk en een van de kopstukken van nazi-Duitsland. Maar volgens Oliver Thill ademt het complex met zijn strakke bouwblokken ademt meer de geest van het modernisme van Le Corbusier.

De Keulse architect Clemens Klotz maakte het ontwerp voor Prora, waarbij hij er vooral op uit lijkt te zijn geweest om het kuddegedrag te stimuleren. Alle kamers liggen aan eindeloos lange gangen die zonder uitzondering uitkomen op ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik. Voor architecten en bouwkundestudenten is het complex een belangrijk studieobject. Thill: „Het is maar een relatief bescheiden opdracht, maar we krijgen ontzettend veel reacties uit alle delen van de wereld. Dit is niet zomaar een gebouw.”

Kempe Thill verwacht eind volgend jaar te kunnen beginnen met de bouwwerkzaamheden. De grootste uitdaging van dit project is voor de Rotterdamse architecten om een aantrekkelijk jeugdhotel te maken dat tegelijkertijd de onaantrekkelijkheid van het gebouw geen geweld aan doet.

Lees verder na de advertentie
Vakantiekamp (\N)

Deel dit artikel