Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jeugdelftal door competitiebelangen niet meer dan bladvulling

Home

MARIJE RANDEWIJK

AMSTERDAM - Door een vierde plaats op het Europees kampioenschap, vorige zomer in Spanje, plaatste het UEFA-jeugdteam zich voor het wereldkampioenschap dat donderdag in Qatar begint.

De talentvolle lichting werd als één van de favorieten voor de wereldtitel gezien maar is door de vele afzeggingen nog slechts 'outsider'. Bondscoach Rinus Israel moet in Qatar negen van de achttien selectiespelers missen die in Spanje de WK-kwalificatie afdwongen.

Seedorf, Kluivert (Ajax), Zenden, Paauwe, Dirkx (PSV), Bruggink, Platvoet (Twente), Ricksen en Van Bommel (Fortuna S) worden door hun werkgevers onmisbaar geacht, nu de beslissende fase van de verschillende competities is aangebroken. Ajax is vertegenwoordigd in de Champions League, PSV en Twente zijn nog in de race voor Europees voetbal en Fortuna S staat op de eerste plaats in de eerste divisie. Op aandrang van de betrokken clubs nam Israel bovenstaande spelers niet op in zijn WK-selectie. “Door niet met de grotste talenten naar Qatar te gaan, heeft Nederland wel een unieke kans laten liggen om voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen te worden”, realiseert Israel zich.

Tweemaal eerder plaatste de UEFA-jeugd zich voor het WK, maar slechts één keer werd er daadwerkelijk deelgenomen. In 1981 trok de KNVB zich terug voor het toernooi in Australië nadat er onenigheid was ontstaan tussen de prof- en amateurselectie over de vraag wie voor de kosten moest opdraaien. Twee jaar later namen de UEFA's wel deel aan het WK. Het elftal met onder andere Van Basten, Vanenburg, Silooy, Van 't Schip en Been in de gelederen, behaalde in Mexico een teleurstellende achtste plaats.

Israel vertrekt met niet al te hoge verwachtingen naar Doha, de hoofdstad van Qatar: “Als de jongens de prestatie van het 'grote' Oranje tijdens het laatste WK (Nederland werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Brazilië - red.) zou kunnen benaderen, ben ik tevreden. Het is natuurlijk niet onmogelijk om nog verder te komen, voetbal is en blijft onvoorspelbaar. De wil is bij alle jongens in ieder geval duidelijk aanwezig.”

Het bereiken van de volgende ronde zal voor de tweede keus nog een hele opgave worden. Nederland is in Qatar ingedeeld in een poule met Argentinië, Honduras en Portugal. Portugal is Europees kampioen en komt in Qatar wel met het sterkste elftal aan de start. Vorig jaar verloor het Nederlands elftal, met onder andere Seedorf, Kluivert, Zenden en Dirkx in de basis, tijdens het EK nog met 0-1 van de stugge Portugezen. Argentinië, in Qatar de eerste tegenstander van Oranje, was verliezend finalist bij het Zuidamerikaans jeugdkampioenschap. De eerste twee landen van elke poule gaan door naar de kwartfinales waar het knock-outsysteem geldt. In Doha, waar alle wedstrijden gespeeld worden, zullen ook de talenten van Rusland, Duitsland, Spanje, Burundi, Kameroen, Syrië, Costa Rica, Brazilië, Chili, Japan, Australië en Qatar te bewonderen zijn. Qatar neemt de plaats in van Nigeria dat zich terugtrok voor het toernooi.

Door de afzeggingen van de 'grote jongens' krijgt een aantal minder bekende talenten een kans om zich, voor het oog van de hele wereld, in de kijker te spelen. Ajax-speler Rob Gehring is dan ook niet rouwig over het ontbreken van veel van zijn leeftijdsgenoten: “Het is toch fantastisch om op een WK te kunnen spelen. Die kans had ik nooit gekregen als 'die andere spelers' waren meegegaan. Ik moet nu alleen de trainer overtuigen van mijn talent zodat hij me opneemt in de basiself.”

“De kwaliteiten van deze groep moeten ook niet onderschat worden. Met Wooter, Musampa, Van der Doelen en Van der Leegte zitten er nog hele aardige spelers in deze groep”, beweert Israel. “Voetballend is dit elftal tot veel in staat maar tegen een ploeg met grote en sterke jongens komen we in de problemen”. Zijn voorganger bij de UEFA's, Dick Advocaat, zag vorig jaar al in dat de fysieke gesteldheid het zwakste punt is bij de Nederlandse talenten: “Het jeugdelftal zal nooit Europees of wereldkampioen worden. Fysiek leggen we het af tegen landen als Zweden, Frankrijk en Portugal.”

Israel wil zijn elftal bij de poulewedstrijden minder aanvallend laten spelen dan het grote Oranje. “We zullen wel met drie spitsen aantreden maar de middenvelders zijn wat behoudener ingesteld. Als we de bal hebben en die hoop ik toch wel te krijgen”, grapte Israel “zullen we toch wel aanvallen want dat is de kracht van Nederland.” De voorbereiding van het jeugdelftal op het toernooi was slecht. “Dat komt omdat de FIFA geen rekening houdt met de Europese belangen. Het toernooi wordt gepland in de maanden waarin de verschillende competities juist de beslissende fase ingaan”, bromt Israel. Het WK zou aanvankelijk in Nigeria plaatsvinden, maar vanwege de slechte gezondheidstoestand en de instabiele politieke situatie in dat land besloot de FIFA op het laatste moment het toernooi aan Qatar toe te wijzen.

Guus Hiddink, die in tegenstelling tot zijn voorganger Advocaat de UEFA-jeugd niet onder zijn hoede wil hebben, heeft samen met vertegenwoordigers van Spanje en Duitsland nog geprobeerd om het toernooi naar juni te verschuiven. “Dat zou voor de Europese landen in veel opzichten aantrekkelijker zijn geweest. Ten eerste omdat de competities dan zijn afgelopen en ten tweede omdat de pers er dan veel meer aandacht aan zou besteden”, aldus de bondscoach van het 'echte' Oranje. De FIFA wees het voorstel van de hand met het argument dat ze met de belangen van meer continenten rekening moet houden dan alleen de Europese. Hiddink wil nu samen met de UEFA proberen druk uit te oefenen op de FIFA om in de toekomst niet voor dezelfde problemen gesteld te worden.

Oranje begint de titelstrijd in Qatar op 13 april met een wedstrijd tegen Argentinië. Drie dagen later zal de jeugd aantreden tegen Honduras. De laatste poulewedstrijd tegen Portugal staat voor 20 april op het programma.

Rinus Israel zal bij die laatste wedstrijd al niet meer op de Nederlandse bank plaatsnemen. De bondscoach gaat dan terug naar Nederland omdat hij zich een dag later moet melden op het trainingskamp van het 'echte' Nederlands elftal. Het assisteren van bondscoach Guus Hiddink in de voorbereiding op de cruciale EK-kwalificatie interland tegen Tsjechië (op 26 april in Praag) wordt belangrijker geacht.

Deel dit artikel