Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jean-Marie Le Pen uit Front National gezet

Home

redactie

Jean-Marie Le Pen. © REUTERS

Jean-Marie Le Pen is door het bestuur uit het Franse Front National (FN) gezet, de partij die hij zelf oprichtte. Zijn dochter Marine Le Pen, met wie hij ruzie heeft, is voorzitter van de partij.

In een verklaring laat de partij weten dat het bestuur tot het besluit is gekomen met instemming van de vereiste meerderheid en na gesprekken met de oud-leider. Het bestuur had de 86-jarige Le Pen in mei al geschorst als lid, nadat hij herhaalde dat de gaskamers 'een detail' van de Tweede Wereldoorlog waren. Twee eerdere pogingen om hem uit de partij te zetten vocht Le Pen met succes aan bij de rechter.

Lees verder na de advertentie

Antisemitisch imago
Marine Le Pen is sinds 2011 leider van de partij die haar vader in 1972 oprichtte. Sinds haar aantreden doet ze haar best om het Front National van het antisemitische imago af te helpen. Ze heeft het gemunt op het Franse presidentschap en cultiveert daarom een gematigerder imago dan haar vader.

Marine Le Pen zei eerder dit jaar dat ze zich niet langer wil laten gijzelen door haar Holocaust-ontkennende vader. Deze liet op zijn beurt luid en duidelijk weten dat hij niet van plan is zich te laten muilkorven. Tijdens de traditionele 1-meiviering bij het beeld van Jeanne d'Arc, klom hij onverwacht op het podium om zich te laten toejuichen, terwijl zijn dochter op het punt stond om het publiek toe te spreken.

Krasse uitspraken
Sinds 2011, toen zijn dochter tot voorzitter werd gekozen, bleef hij haar voor de voeten lopen met krasse uitspraken over de bezettingsjaren, Joodse artiesten die 'een rondje oven' verdienden en immigratie - 'een gevaar voor de blanke wereld' waar 'meneer ebola' wel mee zou afrekenen.

Algemeen wordt aangenomen dat het verdwijnen van Jean-Marie, die voortaan alleen nog namens zichzelf zal spreken, goed is voor het FN. Voor veel kiezers was zijn aanwezigheid een reden nooit een stem op de partij te overwegen.

Deel dit artikel