Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Je ziet het voor je: de zuinige Trouwabonnee, die de krant doorgeeft aan de overburen

Home

Hans de Bruijn

© anp
Framing

Ook kranten worden geframed. De Volkskrant was lang de krant voor verzuurd Nederland: je begon de dag met een glas azijn, of met de Volkskrant. NRC zou zelfingenomen lezers hebben, tevreden over de eigen ruimdenkendheid.

Hoe ontstaan die beelden? Je neemt de kernwaarde van een krant en benadrukt vervolgens de schaduwzijde daarvan.

Lees verder na de advertentie

De Volkskrant is een linksige, kritische krant. Van kritisch maak je zuur, cynisch.

NRC is van de nuance, wil alle perspectieven laten zien, zoekt de volle breedte. Daar maak je ‘betweterig’ van en betweters zijn zelfingenomen. Je neemt iemands kernwaarde, benadrukt de schaduwzijde ervan en de beeldvorming kan zo maar beklijven.

Schaduwzijden

En Trouw? Eerst de schaduwzijden. Trouw lijkt een beetje saai en onbestemd, is moeilijk te plaatsen. Wat zweverig. Zuinigjes ook; Trouw heeft meer meelezers dan andere kranten. Je ziet het voor je: de zuinige Trouwabonnee, die de krant doorgeeft aan de overburen.

Maar schaduwzijden staan voor kernwaarden.

Saai? Trouwlezers zijn beschouwend, lopen niet hijgerig achter hypes aan.

Onbestemd? Trouw past niet in het links-rechts schema, staat open voor beide geluiden.

Trouw staat er open voor

Zweverig? Wellicht is er meer tussen hemel en aarde. Trouw staat er open voor en doorgrondt daardoor het fenomeen ‘religie’, dat zo belangrijk is in onze tijd.

Zuinig? Het immateriële is vaak belangrijker dan het materiële.

En dat krantjes doorgeven? Tja, Trouw begon als verzetskrant en die werd niet netjes bezorgd, die moest je heimelijk doorgeven.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici. Lees hier meer afleveringen van de rubriek.

Trouw bestaat 75 jaar. Om dat te vieren, maakten we een speciale bijlage. We blikken terug op de afgelopen jaren en we kijken vooruit. Lees hier meer artikelen uit de bijlage. 

Deel dit artikel