Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jarig Italië

Home

SASKIA BOSCH

De eenheidsstaat Italië bestaat 150 jaar. De Risorgimento, oftewel de herrijzenis, zoals de Italianen de eenwording noemen, wordt het hele jaar groots gevierd. In Italië, maar ook in Nederland.

De Haagse Italiaan Luca Brioschi liet de geboortedag van zijn land niet onopgemerkt voorbij gaan. "Ik zie het als een verplichting om een moment als de eenwording te laten leven in de familie."

Op 17 maart was het precies 150 jaar geleden dat de eenheidsstaat Italië werd uitgeroepen. Ook Italianen in Nederland staan stil bij de Risorgimento oftewel herrijzenis. Voormalig chef-kok en culinair expert Luca Brioschi organiseerde een groot familiediner. "Onder het eten spraken we over wie we zijn en de gebeurtenissen in Italië. Zoals alle Italianen houden we van uitgebreid tafelen. We aten versgemaakte Minestrone alla Milanese en bij elke lepel soep vertelden we een verhaal. Zo hopen we de geschiedenis meer persoonlijk te maken voor de kinderen."

Voor Tatiana Bruni, docente Italiaanse taal en cultuur aan het University College Utrecht, is de eenwording een goede aanleiding om deze zomer naar Turijn af te reizen om de exposities te bekijken die in het kader van de eenwording worden georganiseerd. "Ik vind het belangrijk om er bij stil te staan dat er mensen hebben geleefd die vonden dat we beter af zouden zijn zonder de overheersing van Spanje of Frankrijk. Het waren veelal jonge mensen, die bereid waren om voor de zaak te sterven. Het is heel interessant om te volgen wat er nu in landen als Libië en Egypte gebeurt. Maar we realiseren ons niet dat zoiets nog niet zo lang geleden ook in Italië plaatsvond."

Toch is de eenwording niet voor iedereen in de Italiaanse gemeenschap in Nederland een thema. "Ik zal niet het vliegtuig nemen om in Turijn te gaan feesten", stelt Claudia Zanin uit Den Bosch. De oprichter van het marketing en communicatiebureau Italia Promotion volgt de festiviteiten wel vanuit zakelijk oogpunt. "Maar mijn hart gaat er niet sneller van kloppen."

Die verdeeldheid in de Italiaanse gemeenschap in Nederland, speelt ook in Italië. De van oorsprong Duitstalige regio Zuid-Tirol weigert deel te nemen aan de festiviteiten. De regio werd na de eerste Eerste Wereldoorlog tegen de zin van veel Duitstalige Zuid-Tirolers bij Italië gevoegd. En ook de regeringspartij Lega Nord, die naar een onafhankelijk Noord-Italië streeft, ziet niets in de vele vieringen. "Het is misschien wel symbolisch dat er zo'n gesteggel is over de festiviteiten rond de eenwording, omdat het aangeeft dat Italië nog geen eenheid is. 150 jaar is blijkbaar niet lang genoeg om een gevoel van eenheid te creëren. Daarbij, er zijn zoveel problemen, streekbedrijven die failliet gaan en het gedoe rond premier Berlusconi, dat ik me kan voorstellen dat mensen zeggen: wat valt er eigenlijk te vieren?", meent de Nederlands-Italiaanse cabaretière Veronique Sodano.

Toch wordt de eenwording in Italië met een ware explosie aan evenementen gevierd. Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt in de eerste hoofdstad van Italië: Turijn. Tot 20 november biedt de stad aan de voet van de Alpen een stortvloed aan evenementen rond de eenwording. Zo voert de eerste etappe van de Giro op 7 mei van de Reggia di Venaria Reale, het koninklijke paleis op tien kilometer van Turijn, naar het centrum van de stad. En het Koninklijk Theater brengt het hele seizoen opera's van Verdi.

De twee belangrijkste locaties voor de vieringen zijn de Officine Grandi Riparazioni ('De grote reparatiewerkplaatsen') in Turijn en de Reggia di Venaria Reale. Beide locaties bieden exposities, die de verschillende facetten van de Italiaanse geschiedenis belichten. In de Officine Grandi Riparazioni (OGR) is onder meer een interactieve multimedia-tentoonstelling te zien die de geschiedenis van het Italiaanse volk vertelt in thema's als kerk, migratie, politiek, maffia en media. Maar er wordt ook vooruitgeblikt met een expositie over de toekomst van Italië.

De Reggia di Venaria Reale brengt een expositie over de geschiedenis van de Italiaanse mode, beginnend bij de kleding van 19de eeuwse aristocraten en eindigend bij hedendaagse Italiaanse topontwerpers. Op dezelfde locatie is tevens een expositie gewijd aan Leonardo da Vinci. Beroemde tekeningen, zoals het zelfportret, normaliter in de Koninklijke Bibliotheek in Turijn te zien, zijn naar de residentie overgebracht voor een tentoonstelling over de beroemde alleskunner.

De Reggia is dit jaar ook een Mekka voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Door de tuinen, die onder meer tien hectare aan moestuinen en boomgaarden herbergen, zijn diverse botanische en gastronomische routes uitgezet. Op zaterdagen en zondagen worden bij de Reggia culinaire markten gehouden. Wie de smaak te pakken heeft, kan zich ook opgeven voor een kookworkshop of elke vrijdag aanschuiven bij de Koninklijke Diners in de Galleria Grande waar chef-koks voor zestig euro per persoon Italiaanse streekgerechten serveren.

Hoewel Turijn verreweg het meest uitgebreide programma heeft, organiseren ook talloze andere plaatsen eenwordingsevenementen. Uiteraard de grote steden, zoals Rome, Milaan en Florence. Maar ook in kleinere steden is het mogelijk om een eenwordingsgraantje mee te pikken.

Zo eert Genua in haar eenwordingsmuseum filosoof en politicus Giuseppe Mazzini, een van de geestelijke vaders van de Risorgimento. Het stadje Montalto di Castro, in de provincie Viterbo, gooit het over een modernere boeg. Van 24 juni tot 4 juli wordt het Urban Contest-festival gehouden, waarbij een link wordt gelegd tussen de eenwording en street art en urban culture, met voorstellingen en graffiti-kunstwerken. Verder staat het jaarlijkse Con vivere-festival in Carrara in het teken van 150 jaar Italië en is in de kerk van San Marco in Vercelli een speciale tentoonstelling over de 20ste eeuwse Italiaanse schilderkunst te zien met werken uit de verschillende Guggenheim-collecties.

Wie de eenwording liever wat actiever viert, heeft ook keuze genoeg. In de provincie Turijn zijn elf routes uitgezet die langs locaties voeren die van belang zijn geweest bij de geboorte van Italië. Veel van deze routes zijn per fiets af te leggen. De regio rondom Turijn, Piemonte, is sowieso zeer in trek bij fietsers en een popualaire bestemming voor fietsreizen.

Als je de historische locaties in Turijn op de fiets bekijkt, zul je ontdekken dat de stad opvallend fietsvriendelijk is. Turijn telt 175 kilometer aan fietspaden en heeft net als veel Europese steden een fietsplan: To Bike. Met een dagpas van 5 euro kun je bij een van de 116 fietsstations een huurfiets ophalen of inleveren.

De overtreffende trap in fietsreizen in het kader van de eenwording is dit jaar een 29-daagse toer die van Sicilië naar Turijn voert. Wie overweegt deze ruim 2100 kilometer lange tocht langs de hoogtepunten van de Risorgimento te maken, moet wel over een uitstekende conditie beschikken. "Ja, het is een zware reis", geeft Julie Horton van reisbureau Experience-plus! toe. "Er rijdt wel een busje mee, maar we dringen er bij onze reizigers op aan dat ze goed voorbereid zijn, zodat ze de hele trip aankunnen. Deze reis is vooral populair bij onze vaste klanten die vaker deelnemen aan de extreem lange fietstochten die we aanbieden. Zo hebben we ook een fietsreis van Sint Petersburg naar Istanbul en een reis dwars door Patagonië van de Atlantische kust naar de kust van de Stille Oceaan. Maar behalve fietsfanaten gaan er ook mensen mee die op deze sportieve manier de eenwording van Italië willen vieren."

Feest mee
Alle informatie over de evenementen rond de eenwording in Turijn en omgeving zijn te vinden op de website eng.italia150.it.

Het fietsplan To Bike in Turijn heeft eigen website: www.tobike.it. Een plattegrond met de fietspaden in Turijn is te downloaden op www.comune.torino.it/pdf/mappa_ciclabili.pdf.

De 29-daagse fietstocht van Sicilië naar Turijn wordt georganiseerd door reisorganisatie Experience-plus!: www.experienceplus.com. Fietsreizen in de Piemonte worden door diverse organisaties aangeboden, zoals SNP (www.snp.nl), Bike Travel (www.biketravel.nl) en Onderweegs in Italië (www.onderweegsinitalie.nl).

Deel dit artikel