Jarig? 14 procent meer kans op overlijden

home

Redactie

© Thinkstock

Mensen lopen op hun verjaardag 14 procent meer kans om te overlijden dan op een willekeurige andere dag. Dat blijkt uit een Zwitserse studie waarover deze week wordt bericht in de Annals of Epidemiology.

Volgens The Independent wijten de onderzoekers de verhoogde toename op overlijden aan de 'birthday blues', de verhoogde kans op stress vanwege de festiviteiten en andere gebeurtenissen die samenhangen met de verjaardag.

Door deze zogeheten 'verjaardagsreactie-hypothese' bezwijken meer mensen dan normaal aan onder meer hartaanvallen, beroertes en zelfmoord. The Independent haalt onderzoeksleidster Vladeta Ajdacic-Gross aan, die zegt dat 'verjaardagen vaker een dodelijke afloop hebben dan je mag verwachten' op grond van de kansberekening.

Voor het onderzoek werden 2,4 miljoen sterfgevallen onder de loep genomen, verspreid over een periode van veertig jaar. Met de leeftijd neemt de kans toe om te overlijden op je verjaardag, tot 18 procent meer dan op andere dagen bij iemand die boven de 60 is.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie