Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jarig? 14 procent meer kans op overlijden

Home

Redactie

© Thinkstock

Mensen lopen op hun verjaardag 14 procent meer kans om te overlijden dan op een willekeurige andere dag. Dat blijkt uit een Zwitserse studie waarover deze week wordt bericht in de Annals of Epidemiology.

Volgens The Independent wijten de onderzoekers de verhoogde toename op overlijden aan de 'birthday blues', de verhoogde kans op stress vanwege de festiviteiten en andere gebeurtenissen die samenhangen met de verjaardag.

Door deze zogeheten 'verjaardagsreactie-hypothese' bezwijken meer mensen dan normaal aan onder meer hartaanvallen, beroertes en zelfmoord. The Independent haalt onderzoeksleidster Vladeta Ajdacic-Gross aan, die zegt dat 'verjaardagen vaker een dodelijke afloop hebben dan je mag verwachten' op grond van de kansberekening.

Voor het onderzoek werden 2,4 miljoen sterfgevallen onder de loep genomen, verspreid over een periode van veertig jaar. Met de leeftijd neemt de kans toe om te overlijden op je verjaardag, tot 18 procent meer dan op andere dagen bij iemand die boven de 60 is.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie