Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Japan zet vaginakunstenares achter de tralies

Home

Redactie

Rokude Nashiko met een smartphonehoesje in de vorm van een vagina © Wouter van Cleef

Ze wilde het taboe rondom vrouwelijke geslachtsdelen doorbreken, maar Japan was daar nog niet helemaal klaar voor, vertelde ze vorige week in een interview met Trouw. Inmiddels heeft de Japanse politie haar gearresteerd.

De Japanse kunstenares Rokude Nashiko verspreidde een model van haar eigen vagina, te gebruiken voor 3D-printers. Niets ongebruikelijks voor wie haar werk kent. Boten, smartphonehoesjes, vrolijke tekeningen: haast alle kunst van Rokude Nashiko - een artiestennaam, die 'nietssnut' betekent' - is gemodelleerd naar haar eigen vagina.

Toch was dit laatste project kennelijk de druppel voor de Japanse autoriteiten. Nashiko werd gisteren gearresteerd, omdat ze de Japanse zedenwetten had overtreden.

Lees verder na de advertentie

Daarmee bewijzen de Japanse autoriteiten eigenlijk precies het punt dat Nashiko al langer probeert te maken: Japan kent een nogal dubbele moraal als het op het vrouwelijk geslachtsorgaan aankomt. Dat is taboe, terwijl het mannelijke geslachtsorgaan op een jaarlijks penisfestival uitgebreid gevierd en bejubeld wordt.

Alle besmuiktheid die er in Japan bestaat rondom de vagina, leidt tot veel onzekerheid. Zo worden er haast nergens zoveel vaginacorrecties uitgevoerd als in Japan: anderhalf keer zo vaak als in de VS.

De kunstenares onderging er zelf ooit ook een, vertelde ze onlangs aan Trouw-correspondent Wouter van Cleef. De operatie zette haar aan het nadenken, en zette haar uiteindelijk op het spoor van de vaginakunst: vooral gebruiksvoorwerpen, bedoeld om het onderwerp van zijn  geheimzinnigheid te ontdoen. "Om meer impact te hebben wil ik steeds grotere voorwerpen maken. Een vagina vliegtuig, dat zou fantastisch zijn!"

Rokude Nashiko in een boot, gemodelleerd op haar eigen vagina © Rokude Nashiko


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel