Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Jack Unterweger na veroordeling in proces dood in cel gevonden

Home

MICHAEL DE WERD

WENEN - Om half vier gistermorgen maakte de Oostenrijkse romanschrijver en dramaticus Jack Unterweger een einde aan zijn leven. Enkele uren nadat de jury hem wegens negenvoudige moord tot levenslang veroordeeld had en de rechter had besloten tot opname in een gevangenis voor psychisch gestoorde delinquenten, hing Unterweger zich op in zijn cel.

Tot het einde toe had de verdachte zijn onschuld betuigd tijdens een van de meest omstreden processen van de laatste jaren in Oostenrijk. Bij gebrek aan bewijzen was het proces geheel op indicaties gebaseerd. De zaak-Unterweger had de discussie over de vrijlating van tot levenslang veroordeelde moordenaars nieuw leven ingeblazen. Toen hij in 1990 na zestien jaar gevangenisstraf werd vrijgelaten, was Jack Unterweger voor velen het schoolvoorbeeld van een geslaagde reclassering.

Dat hij schuldig bevonden werd aan de moord op negen prostituées kwam door enkele haren en vezels. Op een van de slachtoffers waren vezels gevonden, die volgens een expert van een shawl en een broek van Unterweger afkomstig waren. Bij de haren die in de auto van Unterweger gevonden werden, vond de expert zelfs bewezen met een “waarschijnlijkheid van 99,999 procent” dat zij van een in Praag vermoorde prostituée waren.

Verder waren volgens criminologen uit Zwitserland en de Verenigde Staten de parallellen tussen de verschillende moorden zo groot dat zij door een en dezelfde dader gepleegd moesten zijn. Volgens een niet onomstreden psychiatrisch onderzoek leed Unterweger aan een “diepgaande narcistische persoonlijkheidsstoring” en neigde hij naar een “sadistische manier om conflicten op te lossen”. Verschillende getuigen bevestigden dit.

Al met al waren de aanwijzingen volgens officier van justitie Karl Gasser ruimschoots voldoende om Unterweger te veroordelen. Herhaaldelijk had Gasser de juryleden ook voor de welbespraaktheid van de man gewaarschuwd. Niet ten onrechte, want op de laatste dag leverde Unterweger nog een staaltje van zijn rhetorische kunnen.

“Ik was een gulzig vretend, levenslustig individu dat naar boven wilde komen . . . Ook als U mijn morele gedrag afstotelijk vindt, geachte juryleden, is dat dan een reden om te zeggen: die mag niet meer vrijkomen?”

Eén klein succes konden Unterweger en zijn verdediging nog boeken. Van twee van de elf moorden, waarvoor hij aangeklaagd was, werd hij vrijgesproken. Voor de negen andere kondigde Unterweger aan in hoger beroep te gaan.

Dat hij desondanks enkele uren later zijn leven in eigen hand nam, was niet zo verrassend. Niet alleen had hij in voorlopige hechtenis al twee keer een zelfmoordpoging gedaan, bovendien had hij in het verleden aangekondigd dat hij zelfmoord zou plegen, als hij schuldig verklaard zou worden. Op een foto die in betere tijden op de voorpagina van het weekblad Profil verschenen was, had Unterweger zich met een strop om zijn hals laten afbeelden.

Desondanks wees volgens zijn advocaat Georg Zanger na het vonnis niets in die richting. Indirect gaf Zanger de officier van justitie de schuld voor de dood van zijn cliënt. In zijn pleidooi zou deze de jury namelijk min of meer de raad gegeven hebben om in geval van twijfel tegen de aangeklaagde te stemmen. Dat laatste zou een zware slag voor Unterwegers zin voor gerechtigheid geweest zijn.

Deel dit artikel