Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Italianen eisen belasting van Vaticaan

Home

ANP/Redactie

© ap

Nu de Italianen van hun nieuwe premier Mario Monti opnieuw miljarden aan onroerendgoedbelasting moeten betalen, groeit de roep om te snoeien in de belastingprivileges van het Vaticaan. De Rooms-Katholieke Kerk bezit alleen al in Rome 23.000 gebouwen en stukken grond.

De kerk geniet belastingvrijstelling 'voor het goede doel'. Maar in veel van die gebouwen zitten commercieel gerunde hotels, privéklinieken en luxe sportscholen die veel winst maken. Zo'n 160.000 Italianen eisen dan ook op Facebook dat de kerk meebetaalt aan de oplossing voor de schuldencrisis.

De kerk verdedigt zich door te zeggen dat zij met haar zieken- en bejaardentehuizen leemtes vult waar het sociale stelsel in Italië in gebreke blijft. Maar sommige overheidsinstanties trappen daar niet meer in. Zo dwong de gemeente La Spezia via de rechter af dat nonnen 38.327 euro onroerendgoedbelasting moesten betalen voor hun lucratieve privékliniek, meldde de krant la Repubblica vandaag.

Deel dit artikel