Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Italiaanse blowers kunnen opgelucht ademhalen

Home

© Thinkstock

Op vergrijpen in verband met softdrugs komen in Italië lagere straffen te staan. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zitten zo'n 10.000 mensen in Italiaanse cellen die daardoor nu kunnen vragen om de vaststelling van een lagere straf.

Dit is het gevolg van een beslissing van het Constitutionele Hof van vandaag. De huidige wet, die geen onderscheid meer kent tussen harddrugs en softdrugs, is volgens de hoogste rechters op een ongrondwettelijke manier tot stand gekomen. Daarom wordt een oude wet weer van kracht die voorziet in lagere straffen voor consumenten van en handelaren in hasj en andere 'lichte' drugs.

De omstreden wet die nietig is verklaard, kwam in 2006 tot stand op instigatie van de vroegere neofascistische leider Gianfranco Fini. Vooral drugshandelaren kregen het zwaar te verduren. Op het verkopen van hasj kwam een maximumstraf van 20 jaar cel en een boete van 260.000 euro te staan. Centrumlinkse politici vonden dat onnodig hoog en 'criminaliserend'. Daarnaast zijn de gevangenissen in Italië al overvol.

Volgens de oude regeling die nu weer van kracht wordt, is de maximumstraf voor de handel in softdrugs 6 jaar. Ook de straffen voor het bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik worden teruggebracht. Daarvoor kunnen rechters intrekking van het rijbewijs of een wapenvergunning opleggen. De maximumduur van die 'administratieve sancties' wordt teruggebracht van een jaar naar drie maanden.

Deel dit artikel