Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Istanbul wil de oude skyline terug

Home

Joachim Springer

Op de voorgrond het oude gedeelte van Istanboel. Op de achtergrond illustreren hoge flats het 'nieuwe Istanboel'. © reuters

Wie de Blauwe Moskee in Istanbul op de foto wil zetten, moet tegenwoordig de juiste hoek kiezen. Anders wordt het plaatje ontsierd door drie enorme torens. De Turkse Raad van State wil de drie 'illegale' gebouwen nu slopen om de historische skyline van de stad te bewaken.

De flats van OnaltiDokuz Residence torenen met hun 27, 32 en 36 verdiepingen hoog boven de rest van de stad uit. Een 'uniek perspectief', claimt de website van het complex in het district Zeytinburnu, dat verder spreekt van een 'adembenemend uitzicht'. Vanuit de torens zou de stad je 'omringen in al haar schoonheid'.

Istanbul zelf heeft het niet zo op die reclamepraat. De torens verpesten het uitzicht, en duiken als een ongenode gast op in foto's van klassieke gebouwen als de Blauwe Moskee, het Topkapipaleis en de Hagia Sophia.

Illegaal
De Turkse Raad van State heeft zich nu aangesloten bij die visie door een eerder sloopverzoek van een Turkse rechtbank goed te keuren. Volgens de rechtbank zijn de gebouwen illegaal, omdat ze 'een negatieve invloed hebben op de Werelderfgoed-status van de stad'.  

Istanbul is bang om die status kwijt te raken. In 2010 werd de stad al op het matje geroepen door Unesco. De architectonische schatten moesten beter beschermd worden of anders zou de stad op de lijst van bedreigd werelderfgoed terechtkomen. Destijds ging de discussie over een nieuw te bouwen brug over de Gouden Hoorn, de riviermonding die door de stad loopt. De masten van de brug zouden het zicht op de Süleymaniye-moskee ernstig verstoren, aldus Unesco. De brug kwam er uiteindelijk toch.

Lees verder na de advertentie

Schimmige projecten
De wildgroei aan schimmige bouwprojecten is een groot probleem voor Istanbul. Ter illustratie: de Turkse overheid verkocht het land van het nu omstreden geraakte OnaltiDokuz Residence in 2007 voor 93 miljoen euro aan de aannemer Mesut Toprak - een goede vriend van de Turkse premier Erdogan.

Het land werd toen nog in het bestemmingsplan aangeduid als 'commercieel gebied', wat betekende dat de gebouwen niet hoger dan vijf verdiepingen mochten worden. Toprak wist het bestemmingsplan direct na de koop te wijzigen, bouwde de torens zo hoog als hij wilde en wist het stuk land tien keer in waarde te laten stijgen.

Het is een bekend verhaal in de stad aan de Bosporus. Zeker sinds Erdogan de scepter zwaait wordt er nauwelijks bezuinigd op de bouw. De premier pompt 51 miljard in de aanleg van een vliegveld (het derde van de stad), een nieuwe brug over de Bosporus, een hogesnelheidslijn naar Ankara en een de aanleg van een nieuw kanaal. Sommige van de door Erdogan gestimuleerde bouwprojecten leiden tot controverse. Vorig jaar leidde zijn voorstel om Gezi Park met de grond gelijk te maken in ruil voor een winkelcentrum tot flinke rellen.

Een foto van de Blauwe Moskee, vanuit de juiste hoek genomen. © ap

Deel dit artikel