Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Israëls vrienden verenigen zich in Europees Parlement

Home

door Frans Dijkstra

Liefde voor Israël gaat dwars door politieke scheidslijnen. Zowel Geert Wilders als Boris Dittrich meldde zich deze week in Brussel bij de lancering van de Europese Vrienden van Israël.

Honderd tot honderdvijftig leden van het Europees Parlement en van de nationale parlementen in de EU willen hun kracht bundelen om Israël te steunen. Hoeveel er precies waren op de eerste bijeenkomst, is niet duidelijk. Zelfs de voorzitter van de club, de Zweedse europarlementariër Gunnar Hökmark van de Gematigde Partij, raakte de tel kwijt. Een professionele staf van vijf tot tien mensen (ook dat aantal is onduidelijk) gaat proberen de zaken op een rij te krijgen.

Wel duidelijk zijn de ambities van de club. „We gaan de politieke agenda van de Europese Unie veranderen”, zei Hökmark. Hij beloofde „twee echt goede initiatieven tegen het einde van het jaar”.

De parlementariërs zijn het erover eens dat Israël te vaak de schuld krijgt van het geweld in het Midden-Oosten. Dat moet veranderen.

De club kreeg meteen al hoog bezoek. De eurocommissaris voor buitenlandse betrekkingen, de Oostenrijkse Benita Ferrero-Waldner, luisterde de avond op met haar aanwezigheid. „Het is haar taak om goede betrekkingen te onderhouden met alle partijen in het Midden-Oosten”, verklaarde haar woordvoerster haar aanwezigheid. „Het betekent geen beleidswijziging.” De vrienden hopen echter van wel.

De Zweedse voorzitter ziet Israël als een kleine democratische staat eenzaam staan te midden van kwaaie dictaturen. Er is maar één echte democratie in het Midden-Oosten en daarmee moeten we onze banden nog hechter maken, vindt Hökmark. „Voortaan zijn het niet de vrienden van Israël die zich moeten verantwoorden, maar de aanhangers van dictaturen, degenen die oorlogsagressie goedpraten, die Hamas uitnodigen, die een discussie uit de weg gaan over doelen en daden van Hezbollah en de vrienden van de Iraanse mollahs. Zij moeten hun steun voor de vijanden van democratie maar eens uitleggen. Zij hebben de verkeerde kant gekozen.”

Kritiek dat Israël ook niet van smetten vrij is, staat in geen verhouding tot wat er mis is met de rest van het gebied. „De onderdrukte volkeren van het Midden-Oosten worden onderdrukt door niemand anders dan hun eigen onderdrukkers. Niet door Israël, niet door de VS, niet door de Europese Unie.”

Met een website, een nieuwsbrief, conferenties en reizen naar Israël willen de vrienden aan de weg timmeren. Wie dat betaalt, laten ze in het midden. „Ik kan geen lijst met namen geven”, zegt het Belgische bureauhoofd Dimitri Dombret. „Het zijn voornamelijk particulieren. We krijgen geen geld van Israël. We zijn een onafhankelijke instelling.”

Deel dit artikel