Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Israëlisch leger vernietigt bomen van 'Tent of  nations'

Home

EILDERT MULDER

"Ze kwamen om vijf uur 's ochtends met bulldozers", zegt de Palestijnse boerin, computerdeskundige en vredesactiviste Jihan Hawwash. "Doordat ze zo vroeg kwamen kon onze advocaat niets meer ondernemen."

Samen met haar man Daoud Nassar leidt Hawwash in de buurt van Betlehem de 'Tent of nations', een boerenbedrijf dat tevens de functie heeft van een internationaal vredeskamp. Maandag vernietigden Israëlische bulldozers in de vroege ochtend ongeveer vijftienhonderd fruitbomen van het bedrijf, omdat ze volgens de bezettingsautoriteiten geplant waren op grond die toebehoort aan de staat. Hawwash: "Ze begroeven de bomen onder het zand. We hadden beroep aangetekend tegen de beslissing. Onze zaak bij het gerechtshof loopt nog, maar onze advocaat had niet de kans de vernieling tegen te houden."

De 'Tent of nations' bevindt zich tussen Israëlische nederzettingen en legerposten. Het echtpaar Nassar Hawwash is niet financieel afhankelijk van het bedrijf en beschouwt de 'Tent of nations' vooral als een christelijk vredessymbool. De afgelopen twaalf jaren hielpen internationale vrijwilligers het bedrijf te beschermen tegen militante kolonisten uit de naburige Israëlische nederzettingen. Voor die tijd kapten kolonisten geregeld fruitbomen om of ze blokkeerden ze de toegangsweg tot het bedrijf. Ook kregen Nassar en Hawwash aanbiedingen om hun bedrijf te verkopen. Ze betalen kapitalen aan advocatenrekeningen. De teller stond vorig jaar op 170.000 dollar.

Een jaar geleden bezocht Nassar Nederland. Tegen Trouw zei hij toen: "Vrede is niet hetzelfde als de afwezigheid van conflicten. In elke samenleving heb je conflicten... Een wereld zonder conflicten en geweld is een sprookje. Vrede is wel een mentaliteit. Het is het vermogen om vrede te beleven, ook te midden van lijden. Het is een soort spiritualiteit."

Bij de ingang van het bedrijf staat een steen met de tekst: "We weigeren vijanden te zijn." Per jaar bezoeken ongeveer zesduizend toeristen de 'Tent of nations'. Onder hen zijn ook Israëliërs. Omdat het door alle reisbeperkingen in de bezette gebieden bijna onmogelijk was geworden om het fruit af te zetten op de Israëlische of zelfs de Palestijnse markt, ging de 'Tent of nations' de vruchten verwerken tot frisdranken. Nassar vertelde over Palestijnse boeren die noodgedwongen als bouwvakkers werkten op Israëlische nederzettingen die hun eigen grond hadden geconfisqueerd. Over het Palestijns-Israëlische conflict zei hij: "We moeten de kaars van hoop laten branden. De Israëliërs en wij bevinden ons in een tunnel. Alleen komen we daar niet uit, we zullen het samen moeten doen."

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie