Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Israëlisch leger maakt raketten in Gaza onklaar

Home

Redactie

Raketten worden afgevuurd vanuit de Gazastrook © ap
Update

Het Israëlische leger is voor het eerst de Gazastrook binnengegaan met het doel een lanceerinstallatie voor raketten onschadelijk te maken. De commando's hebben zich na een geslaagde missie weer teruggetrokken.

Vier commando's raakten lichtgewond bij de inval. Palestijnse bronnen melden dat drie strijders van Hamas zijn omgekomen.

Diplomatieke vertegenwoordigers in Israël lieten eerder weten een staakt-het-vuren in de Gazastrook niet uit te sluiten, maar Israël zal zo'n overeenkomst alleen overwegen als die resulteert in 'langdurige rust' in het zuiden van het land en de situatie in de Gazastrook een 'significante verandering' ondergaat.

Volgens de Israëlische krant The Jerusalem Post zijn de berichten over een eventueel staakt-het-vuren een reactie op een oproep om een wapenstilstand van de VN Veiligheidsraad.

Voorwaarden
Israël wil niet officieel ingaan op voorwaarden waaraan een eventuele overeenkomst moet voldoen, maar er is onder andere gesproken over het afbreken van raketinstallaties in Gaza en machtsherstel van de Palestijnse Autoriteit, die in 2007 werd verdrongen door Hamas.

De Amerikaanse president Barack Obama bood deze week aan om te bemiddelen tussen Israël en Hamas, maar volgens regeringsvertegenwoordigers gaat Israël op dit moment niet in op specifieke vredesvoorstellen van buitenaf.

In een reactie liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten niet te zullen buigen voor kritiek uit het buitenland. 'Geen internationale druk weerhoudt ons ervan om op volle kracht op te treden', aldus Netanyahu. 'Het offensief eindigt pas wanneer ons doel is bereikt. En dat doel is het herstellen van rust en vrede.'

Legerstatistieken
Sinds het begin van de aanslagen op het islamitische Hamas dinsdag heeft het Israëlische leger meer dan 1220 doelwitten op de enclave gebombardeerd, zo blijkt uit statistieken van het leger. Ook kwamen meer dan 542 Hamas-raketten op Israëlisch grondgebied neer en werden er ongeveer 139 onderschept door het luchtafweersysteem.

Inwoners van het noordelijke deel van de Gazastrook wordt ondertussen geadviseerd hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid. Dat dringende advies plaatste het Israëlische leger zaterdagavond op Twitter. Het zou te gevaarlijk zijn om 'in de buurt van Hamas' te zijn.

Lees verder na de advertentie
Een gewonde Palestijn wordt naar het ziekenhuis vervoerd © reuters
Voor- en tegenstanders van militaire actie in de Gazastrook demonstreren in Jeruzalem © getty

Deel dit artikel