Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Israël neemt maatregelen tegen boycot EU

Home

Redactie

© reuters

In een reactie op de Europese boycot van illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bemoeilijkt Israël de Europese hulp aan de Palestijnen. 'Minister van Defensie Moshe Jaalon heeft het leger de opdracht gegeven om niet meer samen te werken met vertegenwoordigers van de Europese Unie op de Westelijke Jordaanoever. Ook mogen de EU-diplomaten niet langer vanuit Israël de Gazastrook in- en uitgaan', zo heeft een hooggeplaatste regeringsvertegenwoordiger vrijdag aan het Duitse persbureau dpa gemeld.

Vorige week kondigde de Europese Unie aan dat Israëlische bedrijven in bezet Palestijns gebied vanaf 2014 niet meer kunnen rekenen op financiële steun uit Europese programma's. Dat principe zal specifiek worden vastgelegd in de overeenkomsten die de EU met Israël sluit.

De Israëlische regering reageerde al gepikeerd en doet nu een tegenzet. Jaalon heeft volgens een goede bron bij de regering bevolen dat EU-diplomaten op de Westelijke Jordaanoever en aan de grensovergang met Gaza als toeristen behandeld moeten worden. De represailles zouden volgens de regeringsbron niet voor diplomaten van de lidstaten gelden.

Volgens een westerse diplomaat is de Europese Unie niet officieel geïnformeerd over de inperking van de actieradius van haar diplomaten. Ze probeert bij de Israëlische autoriteiten meer duidelijkheid te krijgen.

Deel dit artikel