Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Israël draait de geldkraan dicht voor Palestijnen

Home

redactie buitenland

© epa

Door zich te melden als lid van het Internationale Strafhof hebben de Palestijnen een open zenuw geraakt bij hun Israëlische tegenstander. Premier Netanyahu houdt uit woede belastinggeld van het Palestijns Bestuur achter.

De confrontatie via de internationale route loopt zover op dat de Palestijnen in het uiterste geval de volledige verantwoordelijkheid voor hun gebied weer bij Israël dreigen te leggen, met het reële gevaar van gewelddadige botsingen.

Premier Netanyahu bezweert dat hij niet zal toestaan dat 'Israëlische soldaten en officieren naar Den Haag worden gesleept'. Hij heeft per onmiddellijk de doorbetaling van belastinggeld aan de Palestijnen stopgezet, waardoor het Palestijnse Bestuur zonder inkomsten komt te zitten. Israël int maandelijks ruim 100 miljoen euro namens de Palestijnen. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat noemt het achterhouden hiervan 'een volgende oorlogsmisdaad'.

Door over te gaan tot deze 'collectieve straf' bewerkstelligt Israël volgens Erekat 'de vernietiging' van het Palestijnse Bestuur. Dat zou betekenen dat Israël de veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever zelf moet bewaken - nu doen de Palestijnen dat, in samenspraak met de Israelische veiligheidsorganen. Bovendien zou Israël dan opdraaien voor de kosten van onderwijs, gezondheidszorg en andere voorzieningen voor alle ruim 4 miljoen Palestijnen. "Netanyahu zal de volledige verantwoordelijkheid hebben voor de Palestijnen op de Westoever, in Gaza en in Oost-Jeruzalem", aldus Erekat.

Niet voor het eerst
Of het werkelijk zover komt, is niet zeker. Israël heeft de Palestijnen eerder gestraft door hun belastinginkomsten achter te houden, en dat bleek altijd slechts tijdelijk te zijn. Maar ditmaal is de spanning tussen beide partijen wel bijzonder hoog opgelopen, met een Gaza-oorlog vers in het geheugen (bijna 2200 doden aan Palestijnse, ruim 70 aan Israëlische zijde) en toenemende ongerustheid in Israël over de tactiek van de Palestijnse president Abbas om via de Verenigde Naties, de Europese Unie en nu ook het Strafhof zijn recht te halen.

De Israëlische regering ziet dit als een gotspe. Als één partij zich zorgen moet maken over vervolging door het Strafhof, dan is het de Palestijnse, zegt Netanyahu. "Het Palestijnse Bestuur maakt deel uit van een eenheidsregering met Hamas, een terroristische organisatie die zich, net als IS, schuldig maakt aan oorlogsmisdaden." Een Israëlische regeringsfunctionaris, geciteerd door persbureau Reuters, zegt dat Israël overweegt 'op grote schaal' aanklachten te laten indienen tegen Palestijnse leiders bij rechtbanken in de VS en elders. Dat zou dan moeten gebeuren door pro-Israëlische lobbygroepen.

Op het ministerie van buitenlandse zaken in Jeruzalem noemt men de inhouding van de belastinggelden 'een eerste stap', die gevolgd zal worden door veel hardere maatregelen. Maar, zo meldt de krant Haaretz, anders dan voorheen zal uitbreiding van de nederzettingen daar geen deel van uitmaken. Dat zou te veel internationale afkeuring oproepen.

Lees verder na de advertentie
Achterhouden van belastinggeld is oorlogsmisdaad

Saeb Erekat

Deel dit artikel

Achterhouden van belastinggeld is oorlogsmisdaad

Saeb Erekat