Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Israël annexeert 400 hectare grond op de Westelijke Jordaanoever

Home

Redactie

Nederzetting Etzion bij Bethlehem. © reuters

De Verenigde Staten (VS) hebben afkeurend gereageerd op het plan van Israël om 400 hectare grond op de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Volgens de VS werkt het besluit 'contraproductief' in de vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Israël is van plan op het land in de buurt van de nederzetting Gush Etzion, bij Bethlehem, nog meer nederzettingen te bouwen. Amerika roept Israël op het besluit terug te draaien.

De Israëlische radio meldde dat de stap een reactie is op de ontvoering van drie tieners in hetzelfde gebied deze zomer. Israël beschuldigde Hamas van de kidnapping van de drie jongens die dood werden gevonden en begon niet lang daarna met aanvallen op de Gazastrook.

Bezwaar
De actiegroep Peace Now noemt het de grootste inname van land door Israël in dertig jaar. Een lokale Palestijnse burgemeester zegt dat alle grond nu nog in handen is van Palestijnen die er hun olijfbomen hebben groeien. Er geldt een periode van 45 dagen om bezwaar te maken tegen het besluit.

Israël krijgt internationaal kritiek op het nederzettingenbeleid. Veel landen noemen de bouw van Israëlische huizen op Palestijnse grond illegaal en een obstakel in een mogelijk vredesakkoord.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas riep Israël op de plannen stop te zetten. 'Dit besluit leidt tot meer instabiliteit. Het zal de situatie na de oorlog in Gaza alleen maar verslechteren.'

Deel dit artikel