Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Islamitische scholen in Rotterdam zijn goed

Home

Van onze redactie onderwijs

Islamitische basisscholen in Rotterdam zijn beter dan andere scholen in die stad. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde overzicht van de gemiddelde Cito-scores van alle Rotterdamse basisscholen, het eerste complete overzicht in een Nederlandse gemeente.

Rotterdamse leerlingen van groep acht scoorden dit jaar gemiddeld 5 punten lager op de Citotoets dan het landelijk gemiddelde: 529 tegen 534. De Cito-uitslag varieert tussen de 500 en 550.

Van de vijf islamitische basisscholen in Rotterdam scoren er vier rond het landelijk gemiddelde of hoger. Dat is opmerkelijk, omdat op die scholen relatief veel achterstandsleerlingen zitten.

De islamitische basisschool Feijnoord heeft een uitzonderlijk hoge Cito-score: 545. Het gaat hier echter maar om één leerling, doordat groep 8 op deze school nog klein is. Maar het is wel hoger dan de elitescholen Van Oldenbarneveltschool en De Kralingse school (beiden 543). Ook op de Feijnoordschool zitten overwegend leerlingen met laag opgeleide allochtone ouders.

De enige islamitische basisschool die slecht scoort, Nieuwe Westen, is met 511 ook gelijk de slechtste school van Rotterdam.

Het openbaar onderwijs in Rotterdam scoort gemiddeld zes punten onder het landelijk gemiddelde, net als vorig jaar. De scholen voor katholiek onderwijs doen het niet veel beter: gemiddeld een punt meer. Ook de meeste protestants-christelijke scholen zitten rond het Rotterdams gemiddelde. De gereformeerde- en Montessori-scholen scoren hoog, de Hindoeschool zit rond het landelijk gemiddelde.

De Rotterdamse schoolbesturen waarschuwen wel dat de uitslag van één jaar deels kan afhangen van toeval -een goede lichting leerlingen. In de komende jaren is meer te zeggen over de kwaliteit van de scholen.

Rotterdam is de eerste stad waar ouders kunnen kijken op welke school hun kind de meeste kans op een goed resultaat maakt. In verschillende andere steden hebben alleen openbare basisscholen hun scores gepubliceerd.

De Amsterdamse bijzondere basisscholen hebben wel hun Cito-resulaten bekendgemaakt, maar die zijn onvergelijkbaar met de scores van openbare scholen. Het eerste complete overzicht van de Amsterdamse scholen komt volgende maand.

BEVOLKING. Nederland telt volgend voorjaar 16 miljoen inwoners. Dit verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 16 mei zijn er 15,9 miljoen inwoners. De laatste twaalf maanden is het aantal inwoners met ruim 105000 toegenomen. Er zijn bijna 205000 kinderen geboren en er hebben zich 120000 immigranten gevestigd. Er overleden 140000 mensen en naar schatting 80000 mensen emigreerden.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie