Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

IS wil vijanden verleiden tot grondgevechten

Home

Ghassan Dahhan

Kogelgaten in het raam van een getroffen restaurant. © ap

De aanslagen in Parijs hebben niet alleen aan veel levens, maar ook aan een aantal hardnekkige illusies een einde gemaakt. Tot dit weekend beschouwden veel westerse regeringen Islamitische Staat (IS) als een acuut gevaar voor het Midden-Oosten, maar hooguit als een indirecte bedreiging voor henzelf. De slachtpartijen in Parijs tonen aan dat dit onderscheid achterhaald is, net als de pogingen om de invloed van de beweging in te dammen.

Die onderschatting van IS werd duidelijk in het interview dat de Amerikaanse president Obama vrijdag gaf aan nieuwszender ABC, een paar uur voor de aanslagen. "Ik denk niet dat ze sterker worden", zei hij over IS. Hij wees de journalist er ook op dat zijn regering niet de ambitie heeft om IS te vernietigen: "Ons doel was vanaf het begin om ze te bedwingen, en we hébben ze bedwongen."

De westerse indammingspolitiek, die tijdens de Koude Oorlog goed werkte tegen de Sovjet-Unie, lijkt van geen enkel nut tegen een organisatie als IS. IS erkent geen enkele landgrens, is niet bang voor vergeldingsmaatregelen, en bovendien ongevoelig voor westerse lastercampagnes omtrent haar 'kwaadaardige' natuur: de jihadisten laten zich graag voorstaan op hun wreedheid.

Obama
De westerse politiek van indamming was vooral gebaseerd op de aanname dat IS slechts regionale of zelfs lokale doelen nastreefde, zoals de oprichting van een kalifaat in Syrië en Irak. De populariteit van de beweging was voor sommigen zelfs een reden tot opluchting.

Zo maakte Obama vorig jaar een onderscheid tussen groeperingen die 'actief plannen maken voor terroristische aanslagen tegen ons land' (Al-Qaida) en bewegingen die 'verwikkeld zijn in lokale twisten en gevechten' (IS). Hij vergeleek daarbij Al-Qaida met de LA Lakers (een van Amerika's beste basketbalploegen) en IS met een 'junior basketbalteam'.

Nu IS uitgegroeid is tot een terroristische reus en zijn ambities steeds verder reiken, lijkt de westerse indammingpolitiek niet langer vol te houden. De militaire campagne tegen IS, waar ook Frankrijk en Nederland deel van uitmaken, mist de kracht om IS daadwerkelijk pijn te doen, maar is tegelijk krachtig genoeg om vergelding uit te lokken.

Lees verder na de advertentie
De westerse politiek van indamming was vooral gebaseerd op de aanname dat IS slechts regionale of zelfs lokale doelen nastreefde

Een schoen en een shirt met bloedvlekken getuigen zaterdag van het geweld bij de Bataclan-concertzaal. © epa

De woede van IS werd nog eens versterkt omdat het niets terug kon doen. De straaljagers kunnen de jihadisten wel raken, maar omgekeerd niet: IS beschikt over straaljagers noch afweergeschut. Bovendien laten de westerse landen zich niet verleiden tot een grondoorlog met IS.

Trilemma
Met de aanslagen in Parijs is de jihadistische beweging erin geslaagd om zich uit haar vernederende positie los te worstelen. Bij gebrek aan mogelijkheden om het Westen in Syrië en Irak te bevechten, is IS vrijdag naar zijn vijanden toe gekomen.

Frankrijk staat nu voor een trilemma, waarbij IS meer te winnen heeft dan te verliezen. Als het niets terug doet, wint IS aan prestige en verliest Frankrijk gezag. Gaat het op dezelfde voet door, dan zal IS onverminderd sterk blijven. Slaat Frankrijk daarentegen hard terug en stuurt het grondtroepen, dan krijgt IS eindelijk de kans om te vechten met zijn vijand, in plaats van zijn aanvallen te moeten incasseren.

Frankrijk staat nu voor een trilemma, waarbij IS meer te winnen heeft dan te verliezen


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

De westerse politiek van indamming was vooral gebaseerd op de aanname dat IS slechts regionale of zelfs lokale doelen nastreefde

Frankrijk staat nu voor een trilemma, waarbij IS meer te winnen heeft dan te verliezen