Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

IS ontvoerde Dalia en probeerde haar in een moslim te veranderen

Home

Judit Neurink

Dahlia op schoot bij Hadi Babasheik. © Judit Neurink
Reportage

Drie jaar nadat IS duizenden kinderen ontvoerde in Irak, wordt de helft van hen nog vermist. En wie is teruggevonden, is totaal geïndoctrineerd en ernstig getraumatiseerd.

Het meisje maakt zich zo klein mogelijk en verbergt haar gezicht. In de kamer vol mannen drukt Dalia zich aan tegen degene die haar redde, en die als enige Arabisch met haar praat, de taal van de IS-familie die haar van yezidi probeerde te veranderen in een moslimmeisje.

Lees verder na de advertentie
Ze is bang dat ze verkocht wordt

Hadi Babasheik, de jongere broer van de yezidische geestelijke leider Babasheik, bezoekt Dalia en haar vader, die hij onlangs herenigd heeft. Ze wonen in met plastic afgedekte gebouwtjes, tussen akkers en velden in Iraaks-Koerdistan. "Ze is bang dat ze verkocht wordt", legt vader Murad Alef (32) uit, die toekijkt hoe zijn dochtertje zich laat troosten door Babasheik. "Dat heeft ze zien gebeuren. 'Op een dag gebeurt dat ook met mij', zegt ze."

Ontvoerd

Drie jaar geleden, op 3 augustus 2014, ontvoerde IS de toen zesjarige Dalia met haar moeder en vier andere kinderen uit de provincie Sinjar. De eerste acht maanden had Alef nog contact. Wat er daarna gebeurde, weet hij niet. Dalia wil er ook niet over praten. Hoewel ze haar moedertaal vergeten is, redt ze zich aardig in de familie van zeventien leden.

Toen hij haar meenam huilde ze dat ze niet weg wilde, omdat ze dacht dat ze seksslaaf zou worden

Als er geen vreemden zijn speelt ze met de andere kinderen, zegt Alef. "Het is een geschenk van God dat ze terug is." Dankzij een tip van een veiligheidsagent is ze gevonden in het voormalige IS-bolwerk Sargat. Hadi Babasheik vertelt hoe hij bij een vrouw twee jonge yezidi-meisjes aantrof. "Dalia wist dat Zeineb niet haar echte naam was en dat ze yezidi is."

Toen hij haar meenam huilde ze dat ze niet weg wilde, omdat ze dacht dat ze seksslaaf zou worden. Hij zag ook extreme reacties bij vier andere kinderen die hij lokaliseerde. Een 16-jarig meisje was doodsbang, omdat ze dacht dat haar volk haar zou vermoorden. "Ik heb haar te eten gegeven bij mij thuis. Ze wilde eerst bidden. Toen ze herenigd was met haar broer, is ze daar al snel mee opgehouden."

Militaire training

Drie jaar geleden ontvoerde IS duizenden kinderen, van wie de jongens boven de acht een militaire training kregen en aan het front zijn ingezet. Meisjes boven de negen werden als seksslaaf verkocht. De jongere kinderen zijn bij IS-gezinnen geplaatst om als moslim op te groeien. Sinds de militaire operatie in Mosul in oktober begon, zijn slechts tientallen van hen teruggevonden.

Hadi Babasheik meent dat er nog tientallen kinderen in de vluchtelingenkampen zijn, met de IS-families. Nadat hij enkelen van hen had ontdekt, zocht hij hun familieleden om ze te herenigen. Een enkele hulpverlener eist tot zijn verontwaardiging een DNA-test voor hij kinderen overdraagt. Hoewel hij als vertegenwoordiger van de Babasheik de gemeenschap goed kent, trekt ook die zijn oordeel soms in twijfel. Zo heeft zich een tweede familie gemeld voor Dalia. Als haar vader dat hoort, schudt hij vol medelijden zijn hoofd, want hij weet ook zonder DNA-test zeker dat Dalia zijn kind is.

Een enkele hulpverlener eist tot zijn ver­ont­waar­di­ging een DNA-test voor hij kinderen overdraagt

Als Babasheik zich ermee bemoeit, blijft zo'n kind echter buiten het speciale centrum waar met Nederlandse steun slachtoffers worden opgevangen, geregistreerd en met familie herenigd. Soms zelfs tot in Canada, zoals de 12-jarige Emad die onder het puin in Mosul is gevonden en deze week naar zijn moeder reist, die eerder aan IS ontsnapte.

Tijdbommen

Toch vormen zij niet de grootste hoofdbrekens. Dat zijn tieners die na een militaire opleiding terugkomen bij familie. Ze worden beschouwd als tijdbommen, omdat de indoctrinatie hen tegen hun eigen mensen heeft opgezet. En het zijn de vrouwen die na aankomst in een veilige omgeving in extreme shock raken, waarbij ze dagenlang bewusteloos zijn.

Hadi Babasheik krijgt het zoveelste telefoontje van de dag en zucht. Er is een vrouw gevonden met twee baby's van haar IS-verkrachters. Het yezidi-geloof accepteert geen kinderen van gemengd bloed. "De broer wil haar wel terug, maar niet de kinderen. De Babasheik wil ze opnemen, maar ook dat staat hij niet toe. Ik weet echt niet hoe ik dit moet oplossen."

Lees ook: De Iraakse tijdbom: opgesloten IS-gezinnen

Lees ook: Bevrijd Mosul is vooral heel bang

Lees ook: Gevangen in Mosul zonder eten of water

Deel dit artikel

Ze is bang dat ze verkocht wordt

Toen hij haar meenam huilde ze dat ze niet weg wilde, omdat ze dacht dat ze seksslaaf zou worden

Een enkele hulpverlener eist tot zijn ver­ont­waar­di­ging een DNA-test voor hij kinderen overdraagt