Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is de Belgische kerncentrale bij Tihange echt onveilig?

Home

Redactie

Kerncentrale Tihange in Belgie, 40 kilometer ten zuiden van Maastricht. © anp

Een reactor van de Belgische kerncentrale Tihange, niet zo ver over de grens bij Maastricht, is opnieuw stilgelegd. Bij onderhoudswerkzaamheden is een gebouw van de centrale beschadigd, heeft de exploitant van de centrale bekendgemaakt.

De reactor, Tihange 1, vertoont geregeld mankementen en was nog geen maand weer in bedrijf. Sinds april had de reactor maanden stilgelegen voor groot onderhoud.

Veiligheid
Buurlanden Nederland en Duitsland kijken met argusogen naar de volgens hen onveilige centrale vlak bij hun grenzen. De Tweede Kamer riep in juni het kabinet op om bij de Belgische regering aan te dringen op sluiting van de kerncentrales bij Doel en Tihange. De Kamer is ongerust over de veiligheid van de oude centrales. Maar hoe terecht is dat?

Feit is dat ze geregeld in het nieuws komen. Elke maand is er wel iets aan de hand en moet een centrale worden stilgelegd. Maar het waren het afgelopen jaar altijd storingen van de lichtste categorie en in het niet-nucleaire deel. Een stroomgenerator viel uit, er was een lek in het koelsysteem, een transformator ontplofte, kleppen stonden open of juist dicht. Dat gebeurt in iedere elektriciteitscentrale maar omdat de Belgische toezichthouder Fanc ze meldt op haar site - en het om kernenergie gaat - trekken ze telkens de aandacht.

Wat bij velen ook niet bijdroeg aan een gevoel van veiligheid: eind april besloot de Belgische regering iedereen jodiumpillen te geven. Het idee was beter voorbereid te zijn op een eventuele kernramp - en was ingegeven door het ongeluk bij Fukushima, vijf jaar eerder - maar het effect was bij sommigen averechts. Was er iets te vrezen dan?

Haarscheurtjes
Op een paar centrales werd al langer gelet. In 2012 werden duizenden haarscheurtjes ontdekt in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. De reactoren werden stilgelegd en de Fanc liet onderzoeken of de scheurtjes een productiefout waren of het gevolg van de stralingsbelasting. En of de vaten nog wel aan de eisen voldeden, en zouden blijven voldoen. Het antwoord op die vragen - vooral de laatste - liet enige tijd op zich wachten, maar eind vorig jaar gaf de Fanc definitief groen licht en konden de reactoren weer worden opgestart.

Daar was niet iedereen het mee eens. Enkele wetenschappers, en zelfs een van de deskundigen die de tests hadden beoordeeld, uitten hun zorgen over de scheurtjes en de mogelijkheid dat die zich zouden uitbreiden. Zulke critici heb je altijd, zegt de Utrechtse hoogleraar natuurkunde en kernenergie-expert Wim Turkenburg. Uiteindelijk gaat het erom op wiens oordeel je in dit soort kwesties afgaat. "En ik heb veel vertrouwen in de Fanc. Het is een kritische toezichthouder, die in het recente verleden steeds heeft ingegrepen als er twijfels waren over de veiligheid."

Geen enkel risico
Sommige mensen zijn tegen kernenergie, vervolgt hij, en accepteren geen enkel restrisico, hoe klein ook. "Dat is hun goed recht. Maar het is verbazend dat de Kamer sluiting eist. Als ze consequent is, zou ze dan ook de sluiting van Borssele moeten bepleiten. De centrales staan onder hetzelfde internationale toezicht, voldoen aan dezelfde normen en hebben dus hetzelfde restrisico."

Dat geldt ook voor de langere bedrijfsduur. België wil twee reactoren in Doel (Doel 1 en 2) die hun veertig dienstjaren er eigenlijk op hebben zitten, nog tien jaar openhouden. En het openhouden van Doel 3 en Tihange 2 vinden sommigen - gelet op die haarscheurtjes - helemaal onverantwoord. Maar Borssele is nog ouder en blijft nu zestig jaar in bedrijf. Turkenburg: "Al die centrales moeten aan dezelfde eisen blijven voldoen. Het zijn al lang niet meer de reactoren uit de jaren zeventig. Er zijn inmiddels onderdelen vernieuwd en veiligheidssystemen toegevoegd. De reactoren zijn veiliger geworden."

Veiligheidscultuur
Waar hij zich meer zorgen over maakt, is de veiligheidscultuur in België. Begin dit jaar bleek dat in Doel twee mensen hebben gewerkt die in 2012 ontslag namen om zich bij IS aan te melden. Eén van hen is inmiddels in Syrië gesneuveld, maar niemand weet hoeveel nucleaire kennis ze naar buiten hebben gesmokkeld.

En in 2014 saboteerde iemand dezelfde centrale door in het niet-nucleaire gedeelte wat kleppen open te draaien waardoor smeerolie wegliep en turbines oververhit raakten. Turkenburg: "Dat is echt zorgelijk. Ik kan nu wel zeggen dat de Fanc erbovenop zit en vorig jaar bij de centrale in Tihange mensen heeft geschorst en op training gestuurd omdat ze de veiligheidscultuur niet in acht namen. Maar als het mogelijk is zo'n sabotage-actie uit te voeren, dan is het wellicht ook mogelijk om over een langere periode materiaal naar binnen te smokkelen en van binnenuit een aanslag te plegen. Maar die kans bestaat bij iedere kernreactor."

Deel dit artikel