Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Is apart slapen de oplossing voor mijn slaapproblemen, vraagt een lezeres

Home

EDWIN KREULEN

Een vrouw van in de veertig slaapt al maandenlang matig. Ze wordt zelden uitgerust wakker en is overdag vaker moe dan vroeger.

Ze dacht eerst dat de komst van haar kinderen de oorzaak was, maar die zijn geen baby meer en slapen inmiddels goed door - beter dan hun moeder. Onlangs moest haar man een week op reis voor het werk en ze merkte dat ze steeds fitter wakker werd. Een effect dat weer verdween na terugkomst van haar man.

"Deze vraag keert opvallend vaak terug", zegt klinisch psycholoog Stefan Lucius. Hij werkt bij Chronomed, een centrum voor slaapstoornissen met drie vestigingen in de randstad. "Bij ons melden zich vooral de mensen met problemen, dus misschien heb ik een vertekend beeld. Maar mijn indruk is ook dat mensen dit soort vragen niet snel bespreken. Ook niet met hun partner. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat het schadelijk is voor de relatie. Ik leg altijd eerst uit dat dit vaker voorkomt dan men denkt, dat veel stellen apart slapen."

Over het antwoord kan Lucius kort zijn. "Ja, de slaapkwaliteit is hoger als men alleen ligt, blijkt uit de onderzoeken die zijn gedaan." Slaaponderzoeker Eus van Someren van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen bevestigt dat. "Dat geldt al voor niet-snurkers. Bij iemand die slaapt met een snurker zal alleen slapen een nog sterker effect hebben." Hij haalt een Oostenrijks onderzoek aan, waarvoor tien stellen een maand werden gevolgd. Ze moesten in die periode minimaal tien dagen alleen slapen en tien dagen samen. Vooral bij vrouwen daalde de slaapkwaliteit.

Lucius: "We reageren op geluid en op beweging. Iedere reactie haalt ons toch iets meer uit een diepe slaap." De onderzoekers verklaren het feit dat vooral vrouwen hier last van hebben, uit de evolutie: de vrouw is van nature toch nog gespitster op (kinder)geluid.

Als een vrouw echt last krijgt van vermoeidheid, adviseert Lucius zeker om het aan te kaarten bij de bedpartner. "Uiteindelijk kan apart slapen juist goed zijn voor een relatie." Lucius ziet vaak een vicieuze cirkel bij stellen. "Als een man niet goed slaapt, wordt hij knorrig en ontstaat er frictie in de relatie. Het is bekend dat juist de vrouw daardoor slecht slaapt. Waardoor ze haar man weer wakker houdt. We adviseren die vrouwen om die knorrigheid niet zo persoonlijk op te nemen, en we adviseren stellen om niet met ruzie te gaan slapen."

Moet de lezeres apart gaan slapen? "Dat adviseren wij niet snel", zegt Lucius. "Want ook al slaap je dan beter, het verschil is meestal niet heel groot. Dat verandert wanneer de partner snurkt, of wanneer de slaapproblemen echt uit de hand lopen. In dat laatste geval kan het heel goed werken om tijdelijk apart te slapen." Maar wat zijn de gevolgen voor het seksleven? Lucius: "Je kunt natuurlijk altijd samen beginnen in bed en pas uit elkaar gaan als er echt geslapen gaat worden."

Zelf een consult insturen? Schrijf de redactie of mail naar gezondheid@trouw.nl

Deel dit artikel