Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Iran heeft al last van olie-embargo Europa

Home

Een olieboor. © ap

Europa doet de deur voor olie uit Iran pas op zondag dicht, maar de gevolgen van het embargo zijn nu al merkbaar. De olie-export uit Iran is in een halfjaar tijd met 40 procent gedaald en kan nog verder afnemen. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Ondanks de sancties wil Iran de productie van olie niet beperken. Gevolg is dat de opslagtanks zo goed als vol zitten.

Iran is het niet eens met het IEA, dat wordt geleid door oud-minister Maria van der Hoeven. 'Dat zijn hun cijfers. Onze export is niet erg teruggelopen', zei olieminister Rostam Qasemi dinsdag.

De Europese Unie besloot om de Iraanse olie vanaf 1 juli te weren wegens het nucleaire programma van het land. Daarnaast mogen verzekeringsmaatschappijen in de EU olietankers van en naar Iran niet langer verzekeren. Iran is volgens Europa een atoombom aan het maken.

Iran is erg afhankelijk van de inkomsten uit olie. Een vijfde van de olie-export is bestemd voor Europa.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie