Iraanse vrouwen uit protest zonder hoofddoek op Facebook

home

Sacha Kester

Screenshot van een foto op de bewuste Facebookpagina

Iraanse vrouwen protesteren online tegen de plicht om gesluierd te gaan in het land. Op de Facebookpagina 'Nee tegen de verplichte hijab' plaatsen zij foto's van zichzelf zonder hoofddoek, en onderstrepen dat vrouwen het recht zouden moeten hebben om zelf te bepalen of ze wel of niet gesluierd over straat willen gaan. In Iran is het voor vrouwen bij wet het verplicht om het hoofd te bedekken.

De activisten die de site hebben opgericht zijn van Iraanse afkomst, maar leven zelf niet meer in het land. Toch zouden veel vrouwen die wél in Iran wonen een foto van zichzelf hebben geplaatst, of de site 'geliked' hebben, zeggen zij tegen het radiostation Radio Free Europe.

'De helft van de likes komt uit Iran zelf', aldus campagneleidster Alireza Kiani, die het land zelf een jaar geleden heeft verlaten.

De Iraanse autoriteiten  beweren dat vrouwen die zichzelf niet goed bedekken, op een negatieve manier aandacht van mannen over zichzelf afroepen. De hijab zou volgens hen de beste bescherming voor vrouwen zijn.
 

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie