Iraakse premier wil vervroegde verkiezingen

home

Rechts de Iraakse premier Nuri al-Maliki © ap

De Iraakse premier Nuri al-Maliki wil dat er vervroegde verkiezingen komen om een einde te maken aan de politieke onrust in zijn land. Dat blijkt uit een vandaag vrijgegeven verklaring van zijn kantoor.

In de verklaring verwijt Maliki zijn tegenstanders in de regeringscoalitie dat ze weigeren om de tafel te zitten om de meningsverschillen uit te praten. Daarom rest hem niets anders dan een oproep tot vervroegde verkiezingen.

De president van het land, Jalal Talabani, moet daarvoor toestemming geven. Hij heeft nog niet gereageerd op de oproep. De eerstvolgende stembusgang staat in 2014 gepland.

De door sjiieten gedomineerde regeringscoalitie van al-Maliki is uiterst wankel. De Iraqiya-beweging, een overwegend soennitische coalitiepartner, klaagt al maanden dat zij van de macht wordt uitgesloten. Sinds kort dreigen ook de Koerden en de volgelingen van de radicale sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr, twee andere bondgenoten van de premier, al-Maliki de rug toe te keren. Ze verwijten hem onder meer dictatoriale trekjes.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie