Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Iraakse elitetroepen bereiken buitenwijken Oost-Mosul

Home

Redactie

Leden van de Hashd al-Shaabi-militie in actie bij het zuidelijke front tegen IS. © AFP

Het net sluit zich langzaam voor terreurorganisatie Islamitische Staat in Mosul. Iraakse elitetroepen naderden vanuit het oosten de stad met rasse schreden. Ze hebben inmiddels de buitenwijk al-Karami bereikt. Andere troepen zijn op achthonderd meter van de eerste huizen van de stad.

Vanochtend veroverden de elitetroepen eerst nog de stad Bazwaya, de laatste plaats ten oosten van Mosul dat nog in handen was van Islamitische Staat. Verslaggevers van persbureau Ap zagen hoe IS zich probeerde te verdedigen met diverse bomauto's, maar dat de overmacht van de Iraakse troepen veel te groot was.

De opmars van het coalitieleger verloopt niet gelijk. De hoofdmoot van het Iraakse leger trekt op via het oosten van de Tigris, waar vanwege de snelle veroveringen afgelopen weekend tijdelijk halt werd gehouden. Op deze manier werd geprobeerd om de soldaten op de andere fronten gelegenheid te geven gelijk te komen. Zo ligt het front in het zuiden nog op zo'n 35 kilometer van de stad. Ook ten westen van de stad moeten nog diverse dorpen worden bevrijd, al maakt de Hashd al-Shaabi-militie (vooraf geroemd als de beste anti-IS-groepering) flinke vorderingen.  

De kans is niet groot dat het Iraakse leger meteen de aanval op de buitenwijk inzet, al zijn de berichten daarover vaag. De Iraakse commandant Farzil Barwari stelde tegen het Koerdische televisiestation Rudaw dat vanavond al de eerste soldaten de wijk in zullen trekken, maar hij werd tegengesproken door een generaal van de door Amerikanen getrainde elitetroepen. Wissam Araji zei tegen Reuters voorlopig te wachten, totdat het front overal de randen van de stad heeft bereikt, om zo de soldaten 'in hun rug' te dekken.

Deel dit artikel