Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

IOC onderzoekt vijf verdachte stalen van Athene 2004

Home

Redactie

© Thinkstock

Het Internationaal Olympisch Comité heeft bij recent dopingonderzoek vijf verdachte stalen gevonden die bij sporters werden afgenomen tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Dat meldde Arne Ljungqvist, voorzitter van de Medische Commissie.

De Zweedse dopingjager bevestigde dat sinds mei zo'n honderd stalen van 2004 opnieuw onder de loep genomen werden in het antidopinglaboratorium in het Zwitserse Lausanne. 'Dat leverde vijf verdachte gevallen op. Maar pas na een contra-expertise kan van een dopinggeval gesproken worden. Ze zijn potentieel positief. Misschien vloeien er één of twee dopingzaken uit voort, misschien helemaal geen. We onderzoeken de resultaten nu en zullen de komende dagen beslissen of we een tegenexpertise uitvoeren. We moeten onder meer nagaan of de atleten destijds een medisch attest konden voorleggen en of alle stappen van de procedure nauwgezet gevolgd zijn.'

Stalen van Olympische Spelen worden acht jaar bewaard om ze met modernere technieken te kunnen onderzoeken. De houdbaarheidsdatum van de stalen van Athene verloopt 29 augustus, de datum waarop de Spelen in 2004 eindigden. Eerder werden stalen van de Winterspelen van 2006 in Turijn en de Zomerspelen van 2008 in Peking opnieuw onderzocht. Dat kostte de Bahreinse atleet Rashid Ramzi zijn olympische titel van Peking 2008 op de 1500 meter. Meer dan een jaar na datum moest hij zijn gouden plak inleveren omdat hij cera, epo van de derde generatie, bleek te hebben gebruikt.

Tijdens de Spelen in Athene waren er al een recordaantal van 26 dopinggevallen. Zes daarvan betroffen een medaillewinnaar.

Lees verder na de advertentie

 
Misschien vloeien er één of twee dopingzaken uit voort, misschien helemaal geen.
Arne Ljungqvist, voorzitter Medische CommissieHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie