Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Inval in probleemwijk Den Bosch

Home

MARTEN VAN DE WIER

reportage | Grote veegactie door politie kan op instemming van de wijkraad rekenen

Jaren-tachtig-huisjes met dezelfde blauwe voordeur en dezelfde houten voorpui kijken uit op straten met namen als Eerste Hambaken en Tweede Hambaken. Er is veel groen in de Bossche wijk: grasveldjes, bomen en vaarten. Precies zoals de stadsplanner het ooit bedoeld heeft.

Niet bedoeld is de hardnekkige reputatie van probleemwijk, die tegenwoordig aan De Hambaken kleeft. Gisteren lieten de gemeente 's-Hertogenbosch en de politie hun tanden zien tijdens een grootschalige controle. Uitkeringsfraude, belastingontduiking en leerplichtverzuim werden aangepakt. De kentekens van bijna zevenhonderd auto's die de wijk in of uit wilden gingen door de database van de controleurs. Dertien auto's namen ze in beslag. In één ochtend was de wijk dertig verkeersboetes rijker. Iemand werd met een wapen betrapt, en een ander kon een openstaand vonnis van duizend euro ter plekke afrekenen.

De Hambaken een vrijstaat? Laat het de bewoners niet horen. "Ik begrijp alle trammelant niet", zegt Herman Adema, aan de Cello in de muziekbuurt. "Ik ben 86, ik woon hier al dertig jaar, en het bevalt me uitstekend. Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld."

Maar in de veiligheidsmonitor van de gemeente 's-Hertogenbosch scoort de Hambaken steevast slecht. Bewoners ervaren veel criminaliteit en overlast. "De normen en waarden van een deel van de bewoners zijn anders dan die van jou en mij", zegt woordvoerder Herman Loerakker. "Wij sturen ons kind naar school. Een deel van de bewoners daar doet dat niet." Volgens Loerakker is het een arme wijk, met veel sociale huurwoningen. "Een wijk met een opeenstapeling van problemen."

Maar waarom overtredingen opsparen voor één actiedag met veel tamtam? Den Bosch doet dat vaker in probleemwijken, legt Loerakker uit. "Het voordeel is de zichtbaarheid van zo'n actie. Mensen begrijpen niet dat iemand in een uitkeringssituatie in een grote bak rijdt. Nu ziet het publiek dat we de regels handhaven."

Ton Trouwborst, voorzitter van de wijkraad, is daar blij mee. "Van mij zou dit best twee keer per jaar mogen gebeuren. Dit is een mooie, plezierige wijk. Maar er is een kleine groep plaaggeesten die de boel ondermijnt. Die gebruiken de weg hier als racebaan, betalen geen wegenbelasting of zitten in de drugshandel." Maar toch is de slechte reputatie niet langer terecht, vindt Trouwborst. "Juist vorig jaar is het enorm verbeterd. De verloedering van straten en huizen is aangepakt, en de gemeente is strenger gaan optreden."

"Vroeger, toen had je wel hier en daar heibel. Criminaliteit, daar hoorde je wel van", zegt André Kroon uit de edelsteenbuurt. "Maar dat is een heel eind verminderd. Ach, overal is wel eens wat. Ik woon hier gezellig hoor. Mijn vrouw en ik gaan hier niet weg. Of ze moeten ons eruit slepen."

Deel dit artikel