Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Interpol zit steenrijke Arnhemse vervalser op de hielen

Home

Het kunstwerk 'Bust De Diego' gemaakt door Alberto Giacometti. © EPA

Meestervervalser Robert D. uit Arnhem is steenrijk geworden door het namaken van zogeheten Giacometti's, lange, dunne sculpturen van de gelijknamige Zwitserse kunstenaar. De 54-jarige houdt zich schuil in Thailand, want Interpol zit hem op de hielen.

D. leerde een kwart eeuw geleden sculptuurgieten bij een bronsgieterij in het Gelderse Brummen, zo schrijft De Telegraaf vandaag. Bij de gieterij weten ze niets van zijn criminele beweegredenen. 'We hebben allang geen contract meer met hem. We hebben opdrachten van hem uitgevoerd, zoals we dat doen bij alle beeldhouwers.' Justitie zou dat anders kunnen zien, want hulp bij het vervaardigen van vervalsingen is strafbaar.

D. zou volgens kenners zo'n 3 miljoen euro hebben verdiend aan de namaakfiguren. 'De kunstwereld is totaal verrot', liet hij een Duitse journalist weten. 'Wie gelooft dat hij voor 20.000 euro een echte Giacometti kan kopen, verdient het om bedrogen te worden'. Een van de echte Giacometti's werd bij Sotheby's voor 74 miljoen euro geveild.

Twee zakenpartners van D. zijn in Duitsland al veroordeeld tot respectievelijk 7 en 9 jaar cel.

Lees verder na de advertentie
De Nederlandse vervalser verdiende grof geld met het namaken van het werk van Giacometti. Hierboven het originele La foret (Het bos). © AFP

Deel dit artikel