Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Internetniet: dorpelingen blijven met trage verbinding zitten

Home

Redactie

Leden van de Stichting Glasvezel Texel. Vakantiehuisjesverhuurder Albert Huisman (vierde van links): 'Zonder wifi blijven de gasten weg.' © Job Schepers, Texelse Courant

Stedelingen kunnen het zich nauwelijks voorstellen, maar nog altijd zijn er een half miljoen Nederlanders die het moeten doen met een stroperige, trage internetverbinding. KPN gaat daar iets aan doen, maar niet iedereen is geholpen.

220.000 huishoudens (een half miljoen mensen) in Nederland, vooral in buitengebieden en kleine dorpskernen, zijn verstoken van snel internet. 60.000 bedrijven is hetzelfde lot beschoren. De dunne koperdraad die ooit werd aangelegd voor de telefoon voldoet voor hen niet meer. Een filmpje bekijken op internet kan in piepkleine plattelandsdorpjes als Zwiggelte (Drenthe), Zieuwent (Gelderland) en Veulen (Limburg) alleen met haperend beeld.

En dus gaat KPN nu bij de helft van die huishoudens de kink uit de kabel halen door breedbandinternet aan te bieden via 4G (draadloos) en opgewaardeerde telefoonkabels (vdsl). Frank Schrijver, zelfstandig consultant in de breedbandwereld en gespecialiseerd in de buitengebieden, is 'op zich positief' over de plannen van KPN. "Heel veel mensen zullen er door de plannen op vooruitgaan, maar de snelheid van zowel vdsl als 4G ligt een stuk lager dan die van glasvezelinternet. Het is maar de vraag of dit op termijn snel genoeg is. KPN heeft bovendien voor 100.000 huishoudens nog altijd geen oplossing."

Te duur
Een goedwerkende internetverbinding is nodig om bedrijvigheid, zorg op afstand, toerisme, onderwijs en woongenot op peil te houden. Schrijver: "Om het platteland economisch bloeiend en aantrekkelijk te houden is snel internet noodzakelijk. Een breedbandverbinding wordt een steeds belangrijker reden voor mensen en bedrijven om zich ergens te vestigen."

Nog beter zou het daarom zijn als kabelbedrijven de buitengebieden aansluiten op het glasvezelnetwerk, zegt Schrijver. "Maar dat vinden ze te duur. De aanleg van glasvezel in het buitengebied kost drie tot vier keer zo veel als in stedelijk gebied. Bedrijven laten de plattelanders daarom zelf voor de kosten opdraaien. Per huishouden komt dat neer op twee- tot vierduizend euro. Dat heeft niet iedereen ervoor over."

Lees verder na de advertentie
De aanleg van glasvezel in het buitengebied kost drie tot vier keer zo veel als in stedelijk gebied

Lege handen
Op steeds meer plekken proberen burgers nu zelf snel internet aan te leggen. Zo moet ook de internetverbinding van gezinnen die écht afgelegen wonen, bijvoorbeeld aan het eind van een landweggetje, stoppen met haperen.

Juist deze burgerinitiatieven zouden weleens de dupe kunnen worden van de plannen van KPN. Schrijver: "Lokale initiatieven zijn alleen betaalbaar als een grote groep mensen eraan meedoet. Als huishoudens in dorpskernen straks van KPN een snellere internetverbinding krijgen, zullen ze minder snel geneigd zijn om de portemonnee te trekken voor het aanleggen van een glasvezelkabel. De rest blijft dan met lege handen achter."

Lokale initiatieven zijn alleen betaalbaar als een grote groep mensen eraan meedoet

Deel dit artikel

De aanleg van glasvezel in het buitengebied kost drie tot vier keer zo veel als in stedelijk gebied

Lokale initiatieven zijn alleen betaalbaar als een grote groep mensen eraan meedoet