Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Internet op zondag

Home

ROMANA ABELS

SUPERSHIFT IS OOK PER E-MAIL BEREIKBAAR. ADRES: supershift@trouw.nl

René de Bok, buitenlandredactuer van de Vlaamse krant De Standaard, doet een hernieuwde poging om Nederland aan het zondagslezen te krijgen: “Voor de meeste Nederlanders is de zondag een verbijsterend saaie ervaring.” Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, denkt hij. Het is bijvoorbeeld een dag waarop je eindelijk eens rustig de krant kunt lezen. En dan niet de krant van zaterdag, maar een actuele krant. Waar ook het nieuws van zaterdag in is opgenomen. In vele buitenlanden hebben ze dat heel goed begrepen. Zondagskranten genoeg. Maar niet in Nederland. Daardoor kon zijn jongensdroom, getiteld De Krant op Zondag, nog geen twee jaar blijven bestaan. In 1992 hield hij op wegens ditributieproblemen en een groot gebrek aan advertentie-inkomsten. Maar nu is 'ie er opnieuw. Op Internet.

“Dat Internet is natuurlijk een hype, een rage, maar tussendoor kun je toch zien dat er echt iets gebeurt.” Afgelopen zondag kwam het eerste nummer uit. Een proefnummer, vooral bedoeld om de techniek te testen. Volgens de teller werden de pagina's op de eerste dag al zesduizend keer aangeklikt door geïnteresseerde bezoekers. Een succes. En er kwamen ook reacties. Positieve reacties. Leuk, die krant weer terug, meldde de Internet-gemeenschap. Nu nog inhoud.

Hoofdredacteur René de Bok had zich voor januari van dit jaar nog nooit op Internet begeven. Hij was die hele Krant op Zondag alweer vergeten. Totdat hij gebeld werd door Rob van der Rhee, ondernemer te Amsterdam en oud-abonnee van De Krant op Zondag. Of hij interesse had in een heruitgave van het product op Internet. Het was een 'volslagen verrassing'. Maar De Bok ging op het aanbod in. Per 1 juni verdwijnt hij officieel bij De Standaard. “Sommigen verklaren me voor gek. Ik ben bijna vijftig, en om dan nog aan een andere carrière te beginnen is heel ongebruikelijk. Maar ik heb 28 jaar onder een chef gewerkt en daar heb ik genoeg van.”

De staf van de Internet Krant op Zondag bestaat voorlopig uit slechts vier mensen. Een deel van de berichtgeving wordt uitbesteed aan Cameo Media, dat ook werkt voor 'Hart van Nederland' van het commerciële televisiestation SBS 6. Het project wordt gefinancierd door Filmfinders International, het bedrijf van Rob van der Rhee. Die heeft grootse plannen voor een site getiteld 'ZAP city', waarop naast een om de twee uur geactualiseerde Krant op Zondag een Engelstalig nieuwsblad moet verschijnen en ruimte komt voor Amsterdamse winkels om hun producten aan te bieden.

De Bok interesseert zich niet zo voor de overige delen van het project. “Ik heb als hoofdredacteur alle vrijheid gekregen om een krant te maken. Ook om nieuwe redacteuren aan te nemen. Van der Rhee heeft verstand van de financiën, ik van de journalistiek.”

Natuurlijk, De Bok was in het begin ook sceptisch. Moet je dat nou wel doen, zo'n mislukte krant opnieuw gaan uitgeven? En is dat nou wel wat, dat Internet? Maar dat is nu verdwenen. “Ik heb me door het enthousiasme van Van der Rhee laten overtuigen.”

“Het medium zal een nieuw soort journalistiek genereren. Hoe, dat kan ik me niet zo goed voorstellen, maar ik denk dat het verschijnsel enthousiastelingen ertoe zal brengen om in die nieuwsgaring een rol te gaan spelen. Om mee te doen.”

Het is de bedoeling dat het een èchte krant wordt. Met correspondenten, een redactie en een technische staf. Dat kan stukken goedkoper dan bij een echte krant, want de redacteuren hoeven niet eens gehuisvest te worden. De Bok: “Ik blijf gewoon in Brussel wonen. Het voordeel is dat ik niet meer lijfelijk aanwezig hoef te zijn. Ik kan alles via Internet doorsturen. Ik kan de krant zelfs opmaken. Daar zijn allemaal programma's voor.”

En binnen niet al te lange tijd zal de papieren krant toch echt verdwijnen, denkt De Bok. Dan leest iedereen de krant op een draagbaar schermpje. Een soort openklapbare draagbare telefoon is al in ontwikkeling, heeft hij ergens gehoord. “De papieren krant wordt steeds duurder in produktie. Als die over een paar jaar tien gulden kost, dan gaat de mensheid er wel aan wennen om van een scherm te lezen. Bovendien: die ontwikkelingen gaan heel snel.”

Deel dit artikel