Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Internationale Joodse organisaties opgelucht na 'slacht-overwinning'

Home

Robin de Wever

© ANP

Dat Nederland onverdoofd slachten niet verbiedt is een 'overwinning'. De rede en de godsdienstvrijheid gaan gelukkig voor op overdreven politieke geestdrift, concludeert het World Jewish Congress. Ook andere internationale Joodse organisaties zijn tevreden.

De Eerste Kamer wees een verbod op het onverdoofd slachten van dieren dinsdag af. Het initiatiefwetsvoorstel van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren kreeg eerder nog steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Thieme zegt zich op nieuwe initiatieven te beraden, maar tegenstanders van het verbod claimen voorlopig een triomf. Het uitzicht op een eventueel verbod leidde tot een fel maatschappelijk debat. Daaraan namen Joodse en islamitische organisaties uit binnen- en buitenland deel. Ook buitenlandse media volgden het debat aandachtig.

Dankbaar
'We zijn dankbaar dat een verbod op het koosjer slachten van dieren waarschijnlijk niet doorgaat', meldt de internationale Joodse federatie World Jewish Congress (WJC). In een verklaring wijst het WJC er nogmaals op dat dergelijke slacht niet wreed is.

De Amerikaanse Anti-Defamation League is verheugd dat joden zich geen tweederangs burgers hoeven te voelen. Een verbod zou volgens de Joodse federatie een 'gevoel van intolerantie jegens het traditionele jodendom' aangewakkerd hebben.

Lobby
Vlak voor de behandeling in de Eerste Kamer sprak een groep van tien leden van het Amerikaanse Congress zijn zorg uit. Op verzoek van een Amerikaanse lobbygroep en de Vergadering van Europese Rabbijnen stuurden zij een brief aan senaatsvoorzitter De Graaf.

Daarin herinnerden ze er aan dat Nederland het Internationaal Verdrag Inzake Burgerrechten en Politieke Rechten onderschrijft. Een verbod op onverdoofd (ritueel) slachten zou indruisen tegen de religieuze vrijheden uit dat verdrag.

Niet mee inlaten
Ook de regering-Obama toonde zich kritisch over het mogelijke verbod. Antisemitisme-bestrijder Hannah Rosenthal noemde onverdoofd slachten onlangs 'een zaak van godsdienstvrijheid'. 'Wij vinden dat overheden zich daar niet mee moeten inlaten', aldus Rosenthal.

In juni mochten zestien binnenlandse en buitenlandse genodigden hun woord doen in de Tweede Kamer. De vooraanstaande opperrabbijn Lord Jonathan Sacks, tevens lid van het Britse Hogerhuis, was een van hen. Hij sprak, toen de Tweede Kamer met het verbod instemde, van 'een zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis'.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie