Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Internationaal lof voor akkoord Kenia

Home

(Novum/Ap) - Internationaal is verheugd gereageerd op het akkoord dat de Keniaanse kemphanen Mwai Kibaki en Raila Odinga donderdag overeen zijn gekomen. President Kibaki en oppositieleider Odinga zijn na een maandenlange politieke strijd, die ook langs etnische lijnen werd uitgevochten, een deling van de macht overeengekomen. Odinga wordt premier en Kibaki behoudt zijn functie.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei dat de coalitieregering en het volk van Kenia op steun van de Verenigde Staten kunnen rekenen bij het implementeren van het akkoord en de gemaakte hervormingsplannen. Rice bracht eerder deze maand een bezoek aan Kenia om de partijen duidelijk te maken dat het uitblijven van een politieke oplossing niet zonder gevolgen zou blijven.

De Europese Unie liet bij monde van Eurocommissaris voor ontwikkelings- en humanitaire zaken Louis Michel weten dat het volgens haar van 'wijsheid en visie' getuigt dat er voor compromis en verzoening is gekozen. "Deze machtsdeling betekent dat Kenia wederom de weg naar vrede en wederzijds begrip is ingeslagen", zei Michel.

Regering en oppositie onderhandelden weken over deling van de macht en lange tijd leek geen vooruitgang te worden geboekt. Zowel Kibaki als Odinga zegt de verkiezingen van eind december, die leidden tot geweld op grote schaal, te hebben gewonnen. Meer dan duizend Kenianen zijn om het leven gekomen en honderdduizenden hun huizen ontvlucht. Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, trad op als bemiddelaar in de crisis. Een compromis was nodig voor het voortbestaan van het land, zei hij.

Deel dit artikel