Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Integriteitsverklaring omstreden binnen VVD

Home

Voorzitter Benk Korthals tijdens de tweede dag van het VVD-congres. © anp

VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen. Ook is er een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Bij opleidingen zal aandacht worden geschonken aan integriteit en kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen om hun risicoprofiel over integriteit te kunnen beoordelen.

Dat is de uitkomst van een VVD-congres in Maarssen zaterdag. Het pakket integriteitsmaatregelen werd daar op tafel gelegd door partijvoorzitter Benk Korthals. Er werd niet over gestemd, hoewel veel VVD'ers lieten blijken moeite te hebben met het opleggen van nieuwe regels.

Zo zei Victor Cillekens, voorzitter van de VVD-afdeling Roermond: 'Integer ben je of je bent het niet. Extra regels voegen daar niets aan toe.'

Jos van Rey
Cillekens wilde niets kwijt over de kwestie rond de omstreden Roermondse wethouder Jos van Rey, de belangrijkste aanleiding voor de integriteitsdiscussie in de VVD. Wel wees hij erop dat Europese regels bepalen dat iemand zich kandidaat mag stellen voor publieke functies zolang hij of zij niet is veroordeeld.

Van Rey werd onlangs door de afdeling Roermond van de VVD van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gehaald onder druk van het hoofdbestuur. Hij wordt verdacht van corruptie, maar er is nog geen aanklacht tegen hem ingediend.

Een kleine groep VVD'ers wilde bestuurders al kunnen royeren als ze alleen nog maar verdacht worden van ernstige feiten, maar hun motie kreeg op het congres maar weinig stemmen.

Regeerakkoord
Het VVD-congres wees verder een voorstel van het hoofdbestuur af om leden via discussies meer te betrekken bij de totstandkoming van een regeerakkoord. Een motie waarin stond dat dit niet nodig is, haalde een meerderheid.

Een poging om Europarlementariër Toine Manders nog een extra termijn te gunnen, hoewel hij er al het maximum van drie op heeft zitten, haalde het niet. Een motie daarover bleek te laat ingediend.
Partijvoorzitter Korthals hield tijdens het congres een pleidooi om een kiesdrempel in te voeren van 'minstens' 2 procent. Dat zou ertoe leiden dat er minder partijen in de Tweede Kamer komen. De Kamer kan dan efficiënter opereren.

Lees verder na de advertentie
VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen. Ook is er een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Bij opleidingen zal aandacht worden geschonken aan integriteit en kandidaat-politici moeten een vragenlijst invullen om hun risicoprofiel over integriteit te kunnen beoordelen. © anp

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie