Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Inlichtingendienst tegen Trump: Russen beweren belastende informatie te hebben

Home

Redactie

Donald Trump © epa

President Barack Obama en de aankomende president Donald Trump zijn vorige week door de Amerikaanse inlichtingendiensten geïnformeerd over het bestaan van geheime documenten waarin belastende feiten staan over persoonlijke en financiële zaken van Trump. De documenten zouden in handen zijn van Russische spionnen, zo bevestigen diplomatieke bronnen tegen CNN.

De informatie zou naar boven zijn gekomen bij het onderzoek naar de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door de Russen, zo beweren bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. De informatie zou zijn verzameld door een voormalig lid van de Britse inlichtingendienst die als geloofwaardig wordt beschouwd. De FBI heeft de zaak nu in onderzoek, zo meldt CNN.

CNN kon een 35 pagina's tellende samenvatting inkijken van de memo's waarop de informatie van de Britse informant is gebaseerd. De pagina's zijn inmiddels gepubliceerd door Buzzfeed.

Lees verder na de advertentie

Trumps banden met Moskou

In het document wordt onder meer gesproken over Trumps seksuele uitspattingen in Moskou, het feit dat Trump al jarenlang informatie krijgt van Russische bronnen en dat er onder andere een geheime ontmoeting plaatsvond tussen Trumps advocaat Michael Cohen en afgevaardigden van het Kremlin in augustus 2016. 

Of alle beweringen in het document daadwerkelijk kloppen, wordt nu dus verder onderzocht. Daarop vooruitlopend werden Obama en Trump alvast geïnformeerd door de leiders van vier vooraanstaande inlichtingendiensten: James Clapper, directeur van de Nationale Inlichtingendienst, FBI-directeur James Comey, CIA-directeur John Brennan en admiraal Mike Rogers, directeur van de NSA.

Trump werd door hen op de hoogte gesteld over het lopende onderzoek, omdat er al diverse geruchten circuleerden binnen de inlichtingendiensten, in het Congres en bij andere diplomaten in Washington DC, zo deelden bronnen mee aan CNN.

'Politieke heksenjacht'

De aankomend president reageerde vandaag woedend op het nieuws. Hij sprak op Twitter over ,,nepnieuws'' en ,,een politieke heksenjacht''. Zijn overgangsteam heeft nog niet gereageerd.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat inderdaad nog moet blijken of de beschuldigingen kloppen. Sommige informatie van de voormalige Britse inlichtingenfunctionaris zou onjuist zijn gebleken, maar over het algemeen zou zijn eerdere werk geloofwaardig zijn.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie