Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Inenten van kinderen is voortaan verplicht in Italië

Home

Redactie

Een jong meisje krijgt een prik, archieffoto. © Anp

Er gingen maanden discussie aan vooraf, maar gisteren keurde het Italiaanse parlement dan toch een omstreden wet goed die ouders hun kinderen tot 16 jaar verplicht te laten vaccineren. De aanleiding hiervoor is een landelijke mazelenepidemie die aan drie mensen het leven kostte.

De nieuwe Italiaanse wet schrijft voor dat ouders moeten kunnen aantonen dat hun kind is ingeënt. Kunnen ze dat niet, dan mogen hun kinderen niet meer naar de crèche of naar school en kunnen ze een boeten van 500 tot 1000 euro oplopen.

Lees verder na de advertentie

In totaal worden tien vaccinaties verplicht. Daaronder vallen onder meer inentingen tegen de mazelen, tetanus, kinkhoest en waterpokken.

Begin dit jaar brak er een grote mazelepidemie uit in Italië. Meer dan 3300 mensen raakten besmet. Drie mensen overleden. Toch verminderde dat de weerstand tegen de wet nauwelijks. Recent gingen duizenden Italianen de straat op om te protesteren tegen de invoering ervan.

Beppe Grillo, leider van de populistische Vijf Ster­ren­be­we­ging, legde ooit een link tussen inentingen en autisme

Ondergrens

De Italianen voeren al langer een verhitte discussie over vaccinaties. Net als in veel andere landen, neemt het aantal kinderen dat ingeënt wordt in Italië af. In 2017 zijn nog maar zo’n 87 procent van alle Italianen ingeënt tegen de mazelen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een grens aanhoudt van 95 procent. Zijn er minder mensen ingeënt, dan neemt de kans op een uitbraak sterk toe.

De Italiaanse autoriteiten geven de antivaccinatielobby hier de schuld van. Tegenstanders van vaccineren zouden verkeerde informatie verspreiden over inentingen, waardoor het vertrouwen van de Italianen in vaccinaties een deuk heeft opgelopen.

Ook in de politiek wordt het debat gevoerd. Zo legde Beppe Grillo, leider van de populistische Vijf Sterrenbeweging, eerder een link tussen inentingen en mogelijke bijwerkingen, waaronder autisme. Deze uitspraak nam hij na veel kritiek terug.

Angst wegnemen

Italië is niet het eerste land dat een aantal vaccinaties verplicht stelt. In Frankrijk zijn vaccinaties tegen tetanus en polio (DTP) en difterie al langer verplicht. Het land wil daar nog mazelen en zeven andere ziektes aan toevoegen. Duitse crèches verzoeken ouders voordat ze hun kinderen in mogen schrijven zich eerst te laten informeren bij een arts. Daarna mogen ze zelf bepalen of ze hun kinderen laten inenten.

In Nederland zijn inentingen niet verplicht, maar ouders wordt wel sterk aangeraden hun kinderen te laten inenten. Hoewel hier het aantal ingeënte mensen ook daalt, wordt de grens van 95 procent nog net gehaald.

In een poging het aantal inentingen omhoog te krijgen, trok het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2 miljoen extra uit om te investeren in langere gesprekken met ouders. Zo hoopt het RIVM de angst voor vaccinaties weg te nemen.

Lees ook: Populist Grillo flirt met Italiaanse vaccinatieangst


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Beppe Grillo, leider van de populistische Vijf Ster­ren­be­we­ging, legde ooit een link tussen inentingen en autisme