Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Indische repatriant heeft alle reden om zich bij Nederlanders te beklagen

Home

Auckland en New Zealand Guus de Koster

Alle zogenaamde gunsten die Indische Nederlanders ooit van de overheid hebben gekregen moesten zij tot op de cent terugbetalen.

H.H. Ong schreef: ,,Mijn haren rijzen te berge als ik zulk een 'geklaag' hoor! Van normale mensen verwacht ik in zo'n geval een dankbaarheid tegenover de Nederlandse regering.

Dankbaar dat je uit de 'hel' werd gehaald en dat je hier bij aankomst door de Nederlandse regering -die toen maar net bevrijd was en dus niets bezat en die jou helemaal niet heeft uitgenodigd om hier te komen- toch goed, naar omstandigheden, werd verzorgd; van de DBVO kreeg je geld voor een paar maanden levensonderhoud, kreeg je kleren, kreeg je bonnen om levensmiddelen te kopen en kreeg je onderdak. Je was toen een ware last voor de Nederlandse regering, die nog moest bijkomen van de Duitse bezetting.''

Mijn vader en al die anderen moesten na terugkomst in Nederland -hij was in Amsterdam geboren- zodra ze werk kregen iedere cent terugbetalen van de voorschotten die zijn gezin kreeg. Niets was vrij blijkbaar. Ik vind dat iedereen die Indië voorgoed verliet in de periode '46-'59 mee moet kunnen delen in het gebaar.

Deel dit artikel