Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Indische gans vliegt minder hoog dan gedacht

Home

Redactie

De Indische gans. © Thinkstock

De Indische gans, een van 's werelds hoogst vliegende vogels, vliegt toch niet zo hoog als gedacht. Als de vogels de Himalaya willen oversteken, vliegen ze niet over bergtoppen, maar door bergdalen. Toch kunnen sommige dieren een hoogte van 7000 meter bereiken, meldde een internationaal onderzoeksteam in een woensdag gepubliceerde uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Indische ganzen (Anser indicus) vliegen in de herfst van hun broedgebieden in Mongolië en Tibet naar het zuiden, richting hun winterverblijven in India. De aanname dat ze over bergtoppen van meer dan 8000 meter vliegen, kon wetenschappelijk niet worden bewezen. Zo'n tocht zou voor de vogels bijzonder inspannend zijn, omdat de lucht op die hoogte erg ijl en zuurstofarm is.

Het team rondom wetenschapper Lucy Hawkes van de Britse Universiteit van Bangor rustten 91 ganzen met een gps-zender uit om de vliegroutes te onderzoeken. Daaruit bleek dat de meeste dieren onder de 5500 meter bleven. Slechts in een enkel geval vlogen ze hoger: tot 7290 meter als ze naar het zuiden trokken, en tot ruim 6500 meter als de vliegroute noordwaarts was.

Deel dit artikel