Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Indië-veteranen de straat op tegen 'smadelijk etiket'

Home

Van een onzer verslaggevers LEEUWARDEN - Indië-veteranen zullen volgende week woensdag in Leeuwarden demonstreren ('niet in uniform, zonder vaandels of spandoeken') tegen het volgens hen smadelijke etiket dat de oud-militairen wordt opgedrukt.

Aanleiding voor de betoging is dat op 12 januari de zaak-Boomsma voor het Leeuwarder gerechtshof dient. De schrijver/journalist Graa Boomsma wordt beschuldigd van smaad jegens de voormalige Indië-militairen, omdat hij hen met SS'ers vergeleek. Boomsma werd vrijgesproken door de rechtbank in Groningen, maar het openbaar ministerie is in hoger beroep gegaan.

“In zijn boek De laatste tyfoon wordt een patrouille Nederlandse militairen in Indonesië identiek aan de Duitse SS genoemd; en dit is waanzin”, zegt Anton Schurer, secretaris-penningmeester van de Vereniging Indië Militairen (VIM) in Groningen, mede-organisator van de demonstratie. “Wij zijn niet opgeleid met een nazi-ideologie, zoals de SS-ers. Wij werden opgeroepen door de Nederlandse regering, met instemming van de meerderheid van het parlement, om orde en rust te herstellen in een land dat gebukt was gegaan onder de Japanse bezetting en waar chaos heerste.”

Schurer beklemtoont dat het een stille betoging zal worden van veteranen in burger. Wèl zullen zij het door de regering uitgereikte Ereteken voor Orde en Vrede dragen. “Het is ook geen demonstratie van verenigingen van veteranen, maar van individuële oud-Indië militairen. De visumverlening aan Poncke Princen speelt mee, maar we willen ons profileren als dienstplichtigen, vrijwilligers en beroepsmilitairen uitgezonden door de Nederlandse regering. We worden steeds weer geconfronteerd met daden die we niet hebben begaan - ook al waren er excessen. Maar inmiddels zijn er duizenden van ons in Indonesië met hun oude tegenstanders bevriend geraakt”, aldus Schurer.

Op 25 januari bieden Indië-veteranen de Tweede Kamer een petitie aan, waarin zij om erkenning door 'de politiek' vragen.

Deel dit artikel